Sok z kiszonej kapusty na odchudzanie – królestwo probiotyków w służbie smukłej figurze

Zarówno sama kiszona kapusta, jak i sok, który wytwarza się podczas procesu kiszenia, są bardzo wartościowe dla naszego organizmu. Wyposażają nas w spore ilości witamin i składników mineralnych, a także w dobroczynne bakterie kwasu mlekowego, mające dodatni wpływ tak na florę jelitową, jak i na cały ustrój. Od jakiegoś czasu sporo mówi się również o wpływie soku z kiszonej kapusty na odchudzanie.

Kiszona kapusta i sok z kiszonej kapusty – arsenał dobroczynnych substancji

Kapusta kiszona i sok z kapusty kiszonej to produkty, które warto uczynić stałymi bywalcami w naszym menu, bez względu na to, czy akurat walczymy z dodatkowymi kilogramami, czy też nie. Wykazują właściwości przeciwutleniające, wspierają odporność organizmu, pomagają w uzupełnianiu elektrolitów, dbają o zdrowie układu pokarmowego i eliminację toksyn. Wszystko to za sprawą bogatego składu kapusty kiszonej, w którym znajdziemy:

  • dużą ilość witaminy C,
  • witaminę E,
  • witaminy z grupy B,
  • witaminę K,
  • beta-karoten,
  • potas,
  • magnez,
  • wapń,
  • żelazo,
  • sód,
  • cynk,
  • selen,
  • mangan,
  • siarkę,
  • polifenole.

Sok z kiszonej kapusty – właściwości

Powstała w wyniku fermentacji mlekowej kapusta kiszona jest świetnym źródłem bakterii probiotycznych, które mają dla nas niezastąpioną wartość. Są odpowiedzialne za prawidłową florę jelitową i dzięki nim szkodliwe dla naszego organizmu grzyby, wirusy, pasożyty i bakterie nie mają możliwości na ekspansję. Z wpływu kiszonej kapusty i soku z kiszonej kapusty na florę jelit wynika wiele pozytywów dla naszego zdrowia i samopoczucia, m. in. eliminacja dokuczliwych zaparć i wzdęć, sprawniejsze pozbywanie się z organizmu toksyn, wyregulowanie cyklu wypróżnień. Warto też dodać, iż regularne picie soku z kiszonej kapusty sprzyja zdrowiu dróg żółciowych, śledziony i wątroby.

Dlaczego warto systematycznie pić sok z kiszonej kapusty:

  • buduje odporność;
  • pomaga zwalczać stany zapalne;
  • zmniejsza podatność na przeziębienia i infekcje;
  • chroni przed wirusami, grzybami, bakteriami, robakami;
  • pomaga regulować przemianę materii, sprzyja redukcji masy ciała;
  • przywraca równowagę flory jelitowej, zapobiega dolegliwościom układu trawiennego;
  • odtruwa organizm;
  • wywiera dodatni wpływ na układ krwionośny;
  • pomaga na bóle stawów;
  • wpływa na poprawę kondycji skóry, włosów i paznokci;
  • przeciwdziała zakwaszeniu organizmu;
  • obniża ryzyko wystąpienia nowotworów.

Sok z kiszonej kapusty na odchudzanie

Sok z kiszonej kapusty zawiera elementy bardzo przydatne podczas redukcji kilogramów, a są to błonnik pokarmowy i probiotyki. Dzięki nim wzmacnia uczucie sytości, pomaga zapanować nad apetytem, stymuluje metabolizm, w tym metabolizm tłuszczów, ponadto wywiera dobroczynny wpływ na układ trawienny – wspiera perystaltykę, zapobiega zaparciom, ułatwia wypróżnianie, oczyszcza z toksyn.

Niewątpliwie sok z kapusty kiszonej będzie działać na naszą korzyść, jednak najlepiej będzie, jeśli połączymy jego picie z dietą o obniżonej kaloryczności. Przyda nam się również regularna aktywność fizyczna. Bez tych dwóch czynników picie soku z kiszonej kapusty na odchudzanie może nie dać nam spodziewanych efektów.

Czytaj też: Woda z cytryną na odchudzanie

Jak pić sok z kiszonej kapusty na odchudzanie?

Aby kuracja sokiem z kiszonej kapusty wsparła proces odchudzania, należy przeprowadzić ją z dużą regularnością. Codziennie należy wypijać 1 szklankę lub 1,5 szklanki soku z kiszonej kapusty, przy czym ilość ta powinna być podzielona na 2-3 porcje.

Przykładowe proporcje to: pół szklanki soku rano (najlepiej na czczo), pół szklanki w porze obiadowej i pół szklanki wieczorem, po kolacji. Jeśli to dla nas za dużo, możemy zrezygnować z jednej z dawek. Po około 2 tygodniach należy zrobić sobie tygodniową lub dłuższą przerwę w piciu soku i w razie potrzeby powtórzyć kurację.

Jeśli zdecydujemy się na kurację sokiem z kiszonej kapusty, warto w pierwszych dniach poobserwować reakcje organizmu. Nie każdy bowiem toleruje duże ilości produktów kiszonych w codziennej diecie. Jeśli przykładowo będzie dochodzić do nadmiernej produkcji gazów lub gwałtownego efektu przeczyszczenia po soku z kiszonej kapusty, należy ograniczyć jego ilości lub zrezygnować z kuracji.

Sok z kiszonej kapusty – gdzie kupić

Sok z kiszonej kapusty to produkt, który nieczęsto można spotkać na półkach sklepów stacjonarnych. W sprzedaży internetowej również pojawia się sporadycznie. Za butelkę soku z kiszonej kapusty zapłacimy około 5 zł. Jednak osoby, które miałyby ochotę wykazać się w kuchni, mogą same pokusić się o przyrządzenie soku z kiszonej kapusty. Przepis podajemy poniżej.

Sok z kiszonej kapusty – przepis

Przygotowujemy sporą główkę białej kapusty oraz kilka wyparzonych litrowych słoików. Kapustę myjemy, usuwamy zewnętrzne liście, przekrawamy na ćwiartki, usuwamy głąb. Następnie siekamy na cienkie paski za pomocą dużego noża albo specjalnej szatkownicy do kapusty. Możemy też rozdrobnić kapustę blenderem używając odpowiedniej końcówki.

Posiekaną kapustę wkładamy do słoików, mniej więcej do połowy objętości. Do każdego słoika wsypujemy płaską łyżeczkę soli, rozprowadzamy palcami sól po całej kapuście, a następnie nieco ugniatamy. Dolewamy trochę wody dbając o to, by w słoiku zostało nieco wolnego miejsca, które potem zajmie wytwarzający się sok. Zakręcamy słoiki. Po 3-4 dniach sok powinien być gotowy.

Sprawdź też alternatywę dla kuracji sokiem z kiszonej kapusty, czyli kapsułki z probiotykami na odchudzanie:

Probiox Plus

Sok z kiszonej kapusty na odchudzanie – królestwo probiotyków w służbie smukłej figurze
5 (100%) 2 głosów
Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.