Piperyna – na odchudzanie, dobrą przemianę materii i lepszą kondycję psychofizyczną

Piperyna na odchudzanie – czy to dobry sposób na pozbycie się nadmiernych kilogramów? Okazuje się, że tak, gdyż substancja ta posiada niezwykłe zdolności termogeniczne i blokujące tworzenie się tkanki tłuszczowej. Co więcej, jest to w pełni naturalny i bezpieczny środek posiadający wiele innych, cennych dla zdrowia właściwości.

Czym jest i jak działa piperyna?

Piperyna to organiczny związek chemiczny występujący w zewnętrznej warstwie owoców czarnego pieprzu, odpowiadający za jego charakterystyczny ostry smak. Zasadnicze oddziaływanie piperyny dotyczy układu pokarmowego, nic więc dziwnego, że już w tradycyjnej medycynie azjatyckiej stosowano czarny pieprz jako lek w różnego rodzaju dolegliwościach trawiennych.

Czarny pieprz, jaki stosujemy w naszych kuchniach, otrzymuje się z rośliny Piper nigrum L., pochodzącej z Indii i uprawianej głównie w strefie tropikalnej. W celu wyprodukowania tej przyprawy używa się owoców Piper nigrum, do produkcji czarnego pieprzu niedojrzałych, zielono-żółtych, które po wysuszeniu stają się czarnobrunatne, a do produkcji pieprzu białego dojrzałych, czerwonych owoców. Najwięcej piperyny znajduje się w pieprzu czarnym, ma ona postać krystalicznej substancji o żółtej barwie i ostrym, piekącym smaku.

Piperyna ma liczne właściwości lecznicze, przede wszystkim w odniesieniu do procesu trawienia, z tego też powodu należy do ścisłej czołówki naturalnych środków skutecznie wspomagających odchudzanie. Oprócz tego wykazuje zdolności antyoksydacyjne, antybakteryjne, wspomaga leczenie bielactwa, przyczynia się do wzmocnienia odporności, odgrywa też istotną rolę w profilaktyce wielu chorób.

Piperyna – właściwości prozdrowotne i lecznicze

Piperyna od dawna była stosowana jako lek na niestrawność oraz przeziębienie, uważa się również, że w połączeniu z cynamonem łagodzi bóle głowy. To nie wszystko. Czarny pieprz może być pomocny w wielu innych dolegliwościach. Jeśli chodzi o profilaktyczne i lecznicze właściwości piperyny, dotyczą one w pierwszym rzędzie czynności związanych z układem pokarmowym i procesem trawienia.

Przede wszystkim pobudza ona wydzielanie soków trawiennych usprawniając przemianę materii. Jest termogenikiem, podnosi zatem temperaturę ciała i przyspiesza metabolizm. Obniża poziom tłuszczu we krwi, sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej.

Ważną cechą piperyny są jej oddziaływania antyoksydacyjne i antynowotworowe, co więcej, przydatne nie tylko w profilaktyce, ale i w leczeniu raka. Badania wykazały, że regularne przyjmowanie piperyny w połączeniu z kurkuminą, minimalizuje ryzyko raka piersi, a nawet, w przypadku choroby, prowadzi do redukcji komórek rakowych, nie uszkadzając przy tym zdrowych komórek.

Piperyna wykazuje działanie wspomagające produkcję melanocytów, co sprzyja zwalczaniu bielactwa nabytego. Poprawia krążenie krwi, przyczyniając się do zapobiegania chorobom serca. Wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego, podnosi poziom wydolności fizycznej i psychicznej. To nie koniec, jeśli chodzi o układ nerwowy i czynności mózgu. Jej specyficzna budowa chemiczna powoduje, że spowalnia procesy neurodegeneracyjne. Wspomaga zdolność zapamiętywania i koncentrację, łagodzi objawy depresji, wpływa na poprawę stanu psychicznego.

Nie wszyscy wiedzą, że niewielkie dawki piperyny wykorzystuje również kosmetologia. Substancja ta ułatwia mianowicie wchłanianie trudno przyswajalnych, aktywnych biologicznie składników, poprzez zwiększenie płynności bariery lipidowej naskórka.

Piperyna na odchudzanie

Jak już wspomniano, czarny pieprz wpływa stymulująco na układ pokarmowy i trawienny. Aktywizując produkcję soków żołądkowego, trzustkowego i trawiennego oraz enzymów trzustkowych, poprawia i przyspiesza trawienie. Intensyfikując proces termogenezy, czyli wytwarzania ciepła, przyczynia się do szybszego spalania kalorii, a uczestnicząc również w procesie lipolizy (rozkładu komórek tłuszczowych i ich metabolizowaniu), ma swój znaczący udział w redukcji tkanki tłuszczowej. Ostatnie badania naukowe wykazały ponadto, że piperyna zakłóca aktywność genów odpowiedzialnych za powstawanie komórek tłuszczowych.

Piperyna na odchudzanie może się okazać bardzo pomocna także z innych, dodatkowych względów. Ponieważ w naturalny sposób reguluje gospodarkę tłuszczową i glukozową, przyczynia się do hamowania nadmiernego apetytu, szczególnie na słodycze, a co za tym idzie, ograniczenia liczby spożywanych kalorii. Oprócz tego ma właściwości moczopędne i detoksykacyjne, ułatwiając proces oczyszczania organizmu z substancji szkodliwych.

Czytaj też: Olej kokosowy na odchudzanie

Piperyna – efekty stosowania

Piperyna jako środek wspomagający odchudzanie działa na kilku poziomach. Po pierwsze, nasila termogenezę przyśpieszając metabolizm tkanki tłuszczowej. Po drugie, blokuje aktywność genów kontrolujących powstawanie nowych komórek tłuszczowych. Następnie intensyfikuje, a zarazem ułatwia proces trawienia, poprawiając jednocześnie przyswajanie składników odżywczych. Wreszcie wspomaga detoksykację organizmu, co również ma wpływ na szybsze chudnięcie.

Warto zaznaczyć, że przy regularnym stosowaniu suplementów z piperyną, redukcji tkanki tłuszczowej towarzyszy wzrost masy mięśniowej i poprawa struktury mięśni.

Należy jednak podkreślić, że podobnie jak to ma miejsce z innymi specyfikami wspomagającymi odchudzanie, sama suplementacja piperyny, bez zmiany dotychczasowych nawyków żywieniowych i tryby życia, nie sprawi, że uzyskamy wymarzoną smukłą sylwetkę. Piperyna wzmocni efekty i w tym sensie będzie pomocna w procesie zrzucania wagi, jeśli zadbamy o aktywność fizyczną i przerzucimy się na zdrową, zbilansowaną i niskokaloryczną dietę.

Piperyna – cena, jak stosować suplement

Do dyspozycji mamy obecnie sporo suplementów z ekstraktem z owoców czarnego pieprzu. Ich cena zależy nie tylko od producenta czy dystrybutora, ale przede wszystkim od procentowej zawartości głównego składnika. Najlepsze, zawierające 95% piperyny specyfiki, wystarczające na jednorazową kurację, kosztują około 50 zł.

Piperynę powinno się stosować nie dłużej niż 3 miesiące, po czym należy zrobić co najmniej 2 miesiące przerwy przed rozpoczęciem następnej kuracji. Zalecana dzienna dawka to 5 do 10 mg raz, najwyżej dwa razy dziennie.

Jeśli priorytetem jest redukcja wagi i poprawa trawienia, można sięgnąć po wieloskładnikowe suplementy, w których piperyna stanowi jedną z wielu substancji aktywnych sprzyjających lepszej przemianie materii i chudnięciu, bądź utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Należą do nich między innymi Probiox Plus i Silvets, innowacyjne specyfiki, w skład których wchodzą wyciągi roślinne o potwierdzonym działaniu odchudzającym oraz piperyna.

Warto też zainteresować się nowością rynkową – suplementem na odchudzanie Piperinox, który bazuje na wysoce aktywnej, blokującej powstawanie komórek tłuszczowych piperynie. W jego składzie znaleźć można również kilka innych substancji skutecznie wspomagających spalanie tłuszczu. Całość stanowi silną broń przeciwko nadmiernym kilogramom.

Piperyna – opinie użytkowników

Jak zwykle w takich przypadkach, opinie nie są jednoznaczne. Część osób chwali skuteczność suplementacji tej substancji, inni podważają jej przydatność w odchudzaniu. Trzeba zatem obiektywnie stwierdzić, że kuracja z udziałem piperyny wymaga cierpliwości oraz, o czym była wcześniej mowa, konkretnych zmian stylu życia. Dopiero wtedy możemy spodziewać się pozytywnych rezultatów.

Jednocześnie należy dodać, że chociaż mamy do czynienia z bezpieczną, naturalną substancją, to jednak powinny jej unikać kobiety w ciąży i karmiące oraz osoby zażywające określone leki, w tym antybiotyki. W przypadkach nadwrażliwości piperyna, a zwłaszcza jej przedawkowanie, może też podrażniać błony śluzowe układu pokarmowego.

Poznaj też właściwości odchudzające jagód acai

Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.