Ocet jabłkowy na odchudzanie – naturalne wsparcie w procesie zrzucania wagi

Ocet jabłkowy to roztwór otrzymywany w wyniku fermentacji soku z jabłek. Chociaż wykazuje wiele cech wspólnych ze znanym octem spirytusowym, jest jednak bardziej przyjazny dla organizmu. Ostatnio zaś stał się niesłychanie popularny wśród osób pragnących pozbyć się nadmiaru kilogramów. Czy rzeczywiście ocet jabłkowy na odchudzanie jest pomocny i jak należy go w takim przypadku stosować?

Czym jest ocet jabłkowy?

Ten bursztynowej barwy napój wytwarza się łącząc sok, cydr lub zmiażdżone jabłka z drożdżami, przez co następuje proces fermentacji i powstaje alkohol. Następnie dodaje się bakterie powodujące przekształcenie alkoholu w kwas octowy, stanowiący główną substancję aktywną. Końcowy produkt zawiera przyjazne dla organizmu bakterie, enzymy i aminokwasy. Wśród nich nich szczególnie ważne są polifenole, mające silne działanie antyoksydacyjne, pektyny, witaminy A, B, C, E oraz minerały, takie jak magnez, potas, wapń, miedź, fosfor.

Ocet jabłkowy jest niskokaloryczny, jedna łyżka to około 3 kcal, ponadto w odróżnieniu od octu spirytusowego ma odczyn lekko alkaliczny, nie zakwasza zatem organizmu, ale pozytywnie wpływa na gospodarkę kwasowo-zasadową.

Ocet jabłkowy – właściwości

Jeśli chodzi o właściwości zdrowotne, podkreśla się wpływ octu jabłkowego na obniżenie poziomu cukru we krwi oraz poziomu cholesterolu i trójglicerydów, co bezpośrednio przekłada się na obniżenie ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego, w tym tak groźnych dla życia, jak udar mózgu czy zawał serca.

Część naukowców wyraża przekonanie, że ocet jabłkowy obniża również ciśnienie krwi, jednak jak dotąd potwierdzają to tylko badania przeprowadzone na zwierzętach. Niepotwierdzone, jakkolwiek wysoce prawdopodobne, jest też działanie antynowotworowe, chociażby ze względu na obecność silnie oddziałujących polifenoli hamujących rozwój wolnych rodników.

Ocet jabłkowy wykazuje działanie bakteriobójcze, dlatego też często stosuje się go do dezynfekcji, jest również pomocny w leczeniu grzybicy i różnych infekcji skórnych, stanów zapalnych gardła, stawów i zatok, infekcji uszu. Wykorzystuje się go też do łagodzenia dolegliwości bólowych mięśni i stawów. Okłady z octu przynoszą wyraźną ulgę przy bólach stawów, zatok, gardła, ucha.

Czytaj również o pokrzywie indyjskiej (forskolinie)

Ocet jabłkowy – zastosowanie

Ocet jabłkowy znajduje także szerokie zastosowanie w życiu codziennym. Z uwagi na to, że hamuje rozwój bakterii E Coli, odpowiedzialnych za psucie się jedzenia, używa się go na przykład do konserwacji produktów żywnościowych. Właściwości bakteriobójcze octu jabłkowego powodują, że jest on wykorzystywany nie tylko w zakresie higieny osobistej, to jest do pielęgnacji włosów, zębów, skóry, ale także jako środek czyszczący w kuchni czy łazience. Tego rodzaju właściwości octu jabłkowego są szczególnie cenione przez osoby preferujące ekologiczny styl życia.

Ocet jabłkowy na odchudzanie

Kuracja polegająca na piciu roztworu octu jabłkowego przed głównymi posiłkami, a mająca na celu pozbycie się zbędnych kilogramów, cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Badania potwierdzają, że picie octu jabłkowego zwiększa uczucie sytości, co bezpośrednio przyczynia się do przyjmowania mniejszych ilości kalorii i co za tym idzie, spadku wagi. Nie ulega wątpliwości, że dla osób borykających się z nadmiernym apetytem, zwłaszcza na słodycze czy fast-foody, znacznie lepszym rozwiązaniem jest systematycznie spożywany ocet jabłkowy na odchudzanie niż przyjmowanie jakiś farmaceutyków.

Oprócz tego ocet jabłkowy znakomicie oczyszcza organizm z toksyn, co również nie pozostaje bez wpływu na proces chudnięcia. Dodatkowo stymuluje produkcję enzymów trawiennych, wskutek czego metabolizm ulega przyspieszeniu. Wspomagająca proces trawienia i obniżająca poziom cholesterolu pektyna oraz inne składniki octu jabłkowego przyczyniają się do łagodzenia problemów trawiennych, normalizacji poziomu cukru, detoksykacji organizmu i szybszej przemiany materii.

Jak pić ocet jabłkowy, żeby schudnąć?

Ten środek jest w zasadzie bezpieczny i nie wywołuje skutków ubocznych przy normalnym użytkowaniu. Jeśli przeprowadzamy kurację odchudzającą, należy sporządzić roztwór wodny (łyżka octu na szklankę wody) i wypijać go pół godziny przed głównymi posiłkamiśniadaniem, obiadem, kolacją.

W żadnym wypadku nie wolno przesadzić ani ze stężeniem, ani z ilością wypijanego roztworu. W przeciwnym razie możemy podrażnić śluzówkę żołądka i doprowadzić do wrzodów żołądka lub do odwapnienia kości!

Ocet jabłkowy – przepis

Jak zrobić ocet jabłkowy we własnej kuchni? To bardzo proste. Oto sprawdzony przepis:

Potrzebujemy:

  • kilogram jabłek
  • 1 litr i 1 szklankę wody
  • 20 dkg cukru
  • 1 dkg drożdży
  • kawałek razowego chleba

Sposób przygotowania:

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce lub wrzucamy do sokowirówki. Miazgę przekładamy do szerokiego naczynia, dodajemy wodę, 10 dkg cukru, drożdże i kawałek razowego chleba. Przykrywamy gazą i zostawiamy na 10 dni.

Miksturę należy codziennie zamieszać kilka razy drewnianą łyżką. Po 10 dniach roztwór filtrujemy przez gazę, do czystego płynu dodajemy kolejne 10 dkg cukru i odstawiamy na półtora miesiąca. Po tym czasie przecedzamy i rozlewamy do butelek. Ocet przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.

Ocet jabłkowy – opinie

Jak zwykle w odniesieniu do rozmaitych środków wspomagających odchudzanie opinie są podzielone. Jedni użytkownicy chwalą skuteczność octu jabłkowego, inni twierdzą, że wcale im nie pomógł. Co więcej, wśród zwolenników też nie ma jedności. Część uważa, że najlepszy jest ocet w płynie, zwłaszcza sporządzony domowym sposobem, część preferuje ocet jabłkowy w tabletkach.

Nie opowiadając się po żadnej stron należy sięgnąć po starą, aczkolwiek niezbyt lubianą prawdę, że żaden ze specyfików nie będzie dostatecznie skuteczny, jeśli kuracji odchudzającej nie potraktujemy kompleksowo, to znaczy nie połączymy suplementacji ze zdrową dietą i aktywnością fizyczną.

Polecamy także: Nasiona cia na odchudzanie

Ocet jabłkowy na odchudzanie – naturalne wsparcie w procesie zrzucania wagi
5 (100%) 2 głosów

9 komentarzy

  1. Odpowiedz

    Grejpfrutt

    Ocet jabłkowy robię sama od pewnego czasu. Jak ktoś ma trochę czasu to polecam taki własnej roboty. Nie jest oczyszczany, a tym samym nie jest zubożony i zawiera pełnię cennych substancji. Taki własnej roboty ocet jabłkowy wykorzystuję nagminnie w kuchni, ostatnio też robię małą kurację typowo pod odchudzanie. Działa dobrze na trawienie, detoksykuje. Czy spala tłuszcz jeszcze nie wiem, bo za krótki czas.

  2. Odpowiedz

    Carmela

    Fajnie połączyć kurację octem jabłkowym z jakąś inną. Ja na przykład łączę z zielonym jęczmieniem. Jedno i drugie razem daje mega dobre efekty 😀 na wadze już 4 kg mniej 😀 Spróbujcie sobie wypijać przed posiłkami roztwór z wody i octu jabłkowego (przepis praktycznie jak w artykule). Do tego pomiędzy posiłkami roztwór z wody i sproszkowanego młodego zielonego jęczmienia. Jęczmień może być też wpleciony w koktajle warzywno-owocowe jeśli takowe pijecie. Można pić taki rozwodniony jęczmień 2 lub 3 razy dziennie. U mnie zazwyczaj 2.

  3. Odpowiedz

    JulkaPe

    Jaki ten ocet jabłkowy kupić? W sklepach jest tyle tego że nie wiadomo co wybrać…

  4. Odpowiedz

    Hiszpanka

    Przede wszystkim zawsze sprawdzaj etykietę, zobacz, czy ocet jabłkowy jest naprawdę stuprocentowym octem jabłkowym, a nie np. spirytusowym z domieszką soku jabłkowego, bo podobno i takie kwiatki się zdarzają. Ja do picia używam tych niefiltrowanych octów jabłkowych bio, ale i filtrowany z kamisa stoi u mnie w kuchni, często trafia do sałatek, sosów itp.

  5. Odpowiedz

    ABCD

    Nie jestem przekonana do tego picia octu. Kojarzy mi się to z jakimś aktem desperacji. Kilka lat temu miałam taką znajomą-desperatkę, która piła ocet, ale uwaga, spirytusowy. Nigdy tego nie róbcie, ona wylądowała w szpitalu z rozwalonym żołądkiem i z tego co pamiętaj jeszcze długo miała z tym żołądkiem problemy.

  6. Odpowiedz

    AllTreeGreen

    Ocet spirytusowy to zupełnie inna para kaloszy 🙂 Ocet jabłkowy jest łagodniejszy i ma wiele cennych dla naszego organizmu substancji. Zupełnie nie ma co porównywać z bezwartościowym pod względem odżywczym, szkodliwym i wyniszczającym wręcz octem spirytusowym. Picie octu spirytusowego to totalna głupota, natomiast picie octu jabłkowego w rozsądnych ilościach i w odpowiednim stopniu rozcieńczenia, może przynieść wiele korzyści.

  7. Odpowiedz

    Kala7

    Nie wiem, jak można pić ocet spirytusowy, naprawdę głupota nie zna granic. Można w ten sposób nabawić się anemii, rozwalić wątrobę, żołądek, wyniszczyć cały organizm. Ocet jabłkowy to już inna kwestia, jest zdrowy i naturalny, ale też nie można z nim przesadzać. Niemniej jednak taka łyżka czy nawet dwie octu jabłkowego na szklankę wody to bezpieczna proporcja. Sama stosuję (nawet zalecił mi to lekarz) i chwalę sobie. Jako że nie lubię kwaśnych smaków, urozmaicam sobie tę mieszankę odrobiną miodu.

  8. Odpowiedz

    Lidia Zet

    Mnie też picie wody z octem jabłkowym poradził lekarz. Miałam zawyżony cholesterol i cukier, ale prochów unikam jak ognia, więc pozostały naturalne sposoby. Ocet jabłkowy okazał się doskonałym antidotum, po 2 miesiącach wyniki dużo lepsze 🙂 Ciekawa sprawa, że przy okazji tej kuracji schudłam, myślę że właśnie za sprawą octu jabłkowego.

  9. Odpowiedz

    Moniqqq

    Ja nie lubię octu dlatego kupiłam tabletki z octem jabłkowym. Biorę od 2 tygodni. Pomaga na zaparcia, wzdęcia i nie mam po nim ataków apetytu z tego co na razie zauważyłam

Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.