Naturalne wspomagacze odchudzania

Category

Yerba mate na odchudzanie – czy tradycyjny napój Argentyńczyków może ułatwić drogę do szczupłej sylwetki?

Co to jest yerba mate? W powszechnym znaczeniu pod nazwą yerba mate kryje się napar przyrządzany z suchych liści i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego, czyli wiecznie zielonego drzewa uprawianego w niektórych krajach Ameryki Południowej (np. w Argentynie, Brazylii, Paragwaju). Tam też picie yerba mate cieszy się ogromną popularnością, należy wręcz do tradycji, tak jak u nas do tradycji należy picie kawy czy herbaty. Według źródeł, picie naparów i żucie liści mate, było praktyką stosowaną przez Indian Ameryki Południowej (plemię Guarani). W...

Czystek a odchudzanie – czy popularne zioło pomaga w zbiciu nadwagi?

Czystek – właściwości prozdrowotne Czystek to zimozielony krzew występujący naturalnie na terenach Azji Zachodniej i w krajach basenu Morza Śródziemnego, charakteryzujący się delikatnymi, białymi lub różowymi kwiatkami. W Polsce uprawiany w ogrodach jako roślina ozdobna i do celów leczniczych. W ziołolecznictwie wykorzystuje się liście czystka, które rzeczywiście posiadają dużo właściwości zdrowotnych. Obfitują przede wszystkim w polifenole, które pełnią funkcję przeciwutleniaczy zwalczających szkodliwe wolne rodniki i które wspomagają szereg korzystnych dla zdrowia procesów. Neutralizacja wolnych rodników powoduje nie tylko blokowanie rozwoju...

Kminek na odchudzanie – pospolita przyprawa aktywatorem redukcji wagi?

Kminek – zastosowanie Kminek jest bardzo aromatyczną, powszechnie stosowaną przyprawą, która często pojawia się w daniach ciężkostrawnych i rozdymających, na przykład bazujących na fasoli, kapuście lub tłustych partiach mięs. Dodany do tego rodzaju potraw sprzyja dobremu trawieniu, przeciwdziała wzdęciom, bólom brzucha, uczuciu pełności i tym podobnym niedogodnościom. Kminek zwyczajny (Carum carvi) to roślina dwuletnia, występuje powszechnie w Azji i Europie, w tym również w Polsce. Kwitnie w maju, a jego owoce dojrzewają w lipcu. Wtedy też następują zbiory kminku. W...

Morwa biała na odchudzanie – na pozór pospolita, w rzeczywistości roślina o cennych właściwościach!

Co zawiera morwa biała? To drzewo liściaste można spotkać obecnie na wielu kontynentach. Występuje nie tylko w Azji, ale i w Europie, w obu Amerykach, Afryce, na wyspach Pacyfiku. Drzewo osiąga do 15 metrów wysokości, jego owoce, jadalne i bardzo słodkie, przypominają kształtem jeżyny. Morwa występuje w kilku odmianach, mamy morwę czarną, czerwoną, fioletową i różową, jednak najbardziej pospolitym gatunkiem jest morwa biała. Owoce morwy zawierają dużą ilość cukrów prostych – fruktozy, glukozy, sacharozy, maltozy. Oprócz tego szereg witamin i...

Ocet jabłkowy na odchudzanie – naturalne wsparcie w procesie zrzucania wagi

Czym jest ocet jabłkowy? Ten bursztynowej barwy napój wytwarza się łącząc sok, cydr lub zmiażdżone jabłka z drożdżami, przez co następuje proces fermentacji i powstaje alkohol. Następnie dodaje się bakterie powodujące przekształcenie alkoholu w kwas octowy, stanowiący główną substancję aktywną. Końcowy produkt zawiera przyjazne dla organizmu bakterie, enzymy i aminokwasy. Wśród nich nich szczególnie ważne są polifenole, mające silne działanie antyoksydacyjne, pektyny, witaminy A, B, C, E oraz minerały, takie jak magnez, potas, wapń, miedź, fosfor. Ocet jabłkowy jest niskokaloryczny,...

Zielona herbata na odchudzanie – poznaj moc najstarszej i najsłynniejszej chińskiej herbaty!

Zielona herbata – właściwości Wyznawcy wschodniej medycyny naturalnej uważali, że picie tego napoju jest receptą na długowieczność. Rzeczywiście, ta herbata o delikatnym smaku posiada szereg zdrowotnych właściwości, a to za sprawą cennych składników, które pozostają nietknięte, ponieważ tej rośliny nie poddaje się fermentacji. Herbata zielona zawiera na przykład znacznie więcej katechin i polifenoli niż herbata czarna. Znajdujące się w tej roślinie substancje powodują, że wykazuje ona wiele cech wspomagających funkcjonowanie organizmu na różnych poziomach. Zielona herbata jest najbardziej znana ze...

Pokrzywa indyjska (forskolina) – naturalna pomoc w odchudzaniu

Pokrzywa indyjska – właściwości prozdrowotne i lecznicze Pokrzywa indyjska, zwana inaczej szałwią indyjską lub od zawartej w niej najważniejszej substancji aktywnej forskoliną, jest rośliną występującą naturalnie w subtropikalnym klimacie Azji Południowo-Wschodniej. Od dawna znana i stosowana w tradycyjnej medycynie indyjskiej – Ajurwedzie, charakteryzuje się wieloma cennymi właściwościami prozdrowotnymi i leczniczymi. To właśnie one sprawiły, że zainteresowanie Coleus forskohlii wykroczyło daleko poza Azję, a już szczególną popularność roślina zyskała dzięki potwierdzonemu pozytywnemu wpływowi na proces odchudzania. Wsparcie dla redukcji wagi to...

Jak zmniejszyć apetyt, czyli wyprowadzamy w pole własną psychikę!

Apetyt a głód Głód, czyli łaknienie, nie jest tym samym, co apetyt. Uczucie głodu ma podłoże czysto fizjologiczne i pojawia się wtedy, kiedy w organizmie zaczyna brakować składników odżywczych. Daje o sobie znać stopniowo, dość długo narasta, towarzyszą mu zaś objawy fizyczne w postaci burczenia w żołądku czy skurczów jelit. W późniejszej fazie występują bóle głowy, złe samopoczucie, drżenie rąk, osłabienie, a nawet omdlenie. Dłuższe głodowanie może mieć fatalne, często nieodwracalne skutki – osłabienie odporności, zaburzenia gospodarki wodnej i elektrolitowej,...

Piperyna – na odchudzanie, dobrą przemianę materii i lepszą kondycję psychofizyczną

Czym jest i jak działa piperyna? Piperyna to organiczny związek chemiczny występujący w zewnętrznej warstwie owoców czarnego pieprzu, odpowiadający za jego charakterystyczny ostry smak. Zasadnicze oddziaływanie piperyny dotyczy układu pokarmowego, nic więc dziwnego, że już w tradycyjnej medycynie azjatyckiej stosowano czarny pieprz jako lek w różnego rodzaju dolegliwościach trawiennych. Czarny pieprz, jaki stosujemy w naszych kuchniach, otrzymuje się z rośliny Piper nigrum L., pochodzącej z Indii i uprawianej głównie w strefie tropikalnej. W celu wyprodukowania tej przyprawy używa się owoców...

Olej kokosowy – odchudzanie przy udziale najzdrowszego oleju świata

Olej kokosowy rafinowany a olej kokosowy nierafinowany Olej kokosowy, inaczej określany jako tłuszcz kokosowy lub masło kokosowe, nie jest tożsamy z olejem palmowym. Ten pierwszy jest tłoczony z kopry, czyli miąższu owoców palmy kokosowej, ten drugi wytwarza się z miąższu olejowca gwinejskiego. Na rynku dostępne są dwa rodzaje oleju kokosowego. Rafinowany, w wyniku procesu rafinacji, kiedy to poddawany jest działaniu wysokich temperatur, traci wiele ważnych dla zdrowia atrybutów. Jest co prawda dłużej przydatny do spożycia i ma wyższą temperaturę wrzenia,...