Naturalne wspomagacze odchudzania

Category

Morwa biała na odchudzanie – na pozór pospolita, w rzeczywistości roślina o cennych właściwościach!

Co zawiera morwa biała? To drzewo liściaste można spotkać obecnie na wielu kontynentach. Występuje nie tylko w Azji, ale i w Europie, w obu Amerykach, Afryce, na wyspach Pacyfiku. Drzewo osiąga do 15 metrów wysokości, jego owoce, jadalne i bardzo słodkie, przypominają kształtem jeżyny. Morwa występuje w kilku odmianach, mamy morwę czarną, czerwoną, fioletową i różową, jednak najbardziej pospolitym gatunkiem jest morwa biała. Owoce morwy zawierają dużą ilość cukrów prostych – fruktozy, glukozy, sacharozy, maltozy. Oprócz tego szereg witamin i...

Ocet jabłkowy na odchudzanie – naturalne wsparcie w procesie zrzucania wagi

Czym jest ocet jabłkowy? Ten bursztynowej barwy napój wytwarza się łącząc sok, cydr lub zmiażdżone jabłka z drożdżami, przez co następuje proces fermentacji i powstaje alkohol. Następnie dodaje się bakterie powodujące przekształcenie alkoholu w kwas octowy, stanowiący główną substancję aktywną. Końcowy produkt zawiera przyjazne dla organizmu bakterie, enzymy i aminokwasy. Wśród nich nich szczególnie ważne są polifenole, mające silne działanie antyoksydacyjne, pektyny, witaminy A, B, C, E oraz minerały, takie jak magnez, potas, wapń, miedź, fosfor. Ocet jabłkowy jest niskokaloryczny,...

Zielona herbata na odchudzanie – poznaj moc najstarszej i najsłynniejszej chińskiej herbaty!

Zielona herbata – właściwości Wyznawcy wschodniej medycyny naturalnej uważali, że picie tego napoju jest receptą na długowieczność. Rzeczywiście, ta herbata o delikatnym smaku posiada szereg zdrowotnych właściwości, a to za sprawą cennych składników, które pozostają nietknięte, ponieważ tej rośliny nie poddaje się fermentacji. Herbata zielona zawiera na przykład znacznie więcej katechin i polifenoli niż herbata czarna. Znajdujące się w tej roślinie substancje powodują, że wykazuje ona wiele cech wspomagających funkcjonowanie organizmu na różnych poziomach. Zielona herbata jest najbardziej znana ze...

Pokrzywa indyjska (forskolina) – naturalna pomoc w odchudzaniu

Pokrzywa indyjska – właściwości prozdrowotne i lecznicze Pokrzywa indyjska, zwana inaczej szałwią indyjską lub od zawartej w niej najważniejszej substancji aktywnej forskoliną, jest rośliną występującą naturalnie w subtropikalnym klimacie Azji Południowo-Wschodniej. Od dawna znana i stosowana w tradycyjnej medycynie indyjskiej – Ajurwedzie, charakteryzuje się wieloma cennymi właściwościami prozdrowotnymi i leczniczymi. To właśnie one sprawiły, że zainteresowanie Coleus forskohlii wykroczyło daleko poza Azję, a już szczególną popularność roślina zyskała dzięki potwierdzonemu pozytywnemu wpływowi na proces odchudzania. Wsparcie dla redukcji wagi to...

Jak zmniejszyć apetyt, czyli wyprowadzamy w pole własną psychikę!

Apetyt a głód Głód, czyli łaknienie, nie jest tym samym, co apetyt. Uczucie głodu ma podłoże czysto fizjologiczne i pojawia się wtedy, kiedy w organizmie zaczyna brakować składników odżywczych. Daje o sobie znać stopniowo, dość długo narasta, towarzyszą mu zaś objawy fizyczne w postaci burczenia w żołądku czy skurczów jelit. W późniejszej fazie występują bóle głowy, złe samopoczucie, drżenie rąk, osłabienie, a nawet omdlenie. Dłuższe głodowanie może mieć fatalne, często nieodwracalne skutki – osłabienie odporności, zaburzenia gospodarki wodnej i elektrolitowej,...

Piperyna – na odchudzanie, dobrą przemianę materii i lepszą kondycję psychofizyczną

Czym jest i jak działa piperyna? Piperyna to organiczny związek chemiczny występujący w zewnętrznej warstwie owoców czarnego pieprzu, odpowiadający za jego charakterystyczny ostry smak. Zasadnicze oddziaływanie piperyny dotyczy układu pokarmowego, nic więc dziwnego, że już w tradycyjnej medycynie azjatyckiej stosowano czarny pieprz jako lek w różnego rodzaju dolegliwościach trawiennych. Czarny pieprz, jaki stosujemy w naszych kuchniach, otrzymuje się z rośliny Piper nigrum L., pochodzącej z Indii i uprawianej głównie w strefie tropikalnej. W celu wyprodukowania tej przyprawy używa się owoców...

Olej kokosowy – odchudzanie przy udziale najzdrowszego oleju świata

Olej kokosowy rafinowany a olej kokosowy nierafinowany Olej kokosowy, inaczej określany jako tłuszcz kokosowy lub masło kokosowe, nie jest tożsamy z olejem palmowym. Ten pierwszy jest tłoczony z kopry, czyli miąższu owoców palmy kokosowej, ten drugi wytwarza się z miąższu olejowca gwinejskiego. Na rynku dostępne są dwa rodzaje oleju kokosowego. Rafinowany, w wyniku procesu rafinacji, kiedy to poddawany jest działaniu wysokich temperatur, traci wiele ważnych dla zdrowia atrybutów. Jest co prawda dłużej przydatny do spożycia i ma wyższą temperaturę wrzenia,...

Siemię lniane – odchudzanie i zdrowie w jednym!

Siemię lniane – co kryje się w małych ziarenkach? Len to roślina wywodząca się z Bliskiego Wschodu, ale od dłuższego czasu szeroko uprawiana w wielu krajach świata, w tym w Polsce, gdzie stała się cennym surowcem do wyrobu włókna. Obecnie większym zainteresowaniem cieszy się wykorzystywanie nasion lnu do wytwarzania oleju. Jeśli chodzi o walory lecznicze siemienia, to były one znane już w starożytności, a promował je sam Hipokrates. Prozdrowotne właściwości siemienia lnianego wynikają z jego unikalnego składu, a przede wszystkim...

Jagody goji a odchudzanie – odkryj moc niesamowitych owoców

Jagody goji – skład Jak twierdzą starożytne chińskie księgi, pewien mędrzec, dzięki spożywaniu owoców kolcowoju chińskiego, miał w dobrym zdrowiu dożyć aż 225 lat. Niezależnie od tego, czy wierzymy w magiczną moc jagód, musimy zaufać badaniom naukowym. Potwierdzają one mianowicie wyjątkową wartość odżywczą tych owoców, co nie pozostaje bez wpływu na nasze zdrowie. Jagody goji zawierają mnóstwo ważnych składników odżywczych – witamin, minerałów, aminokwasów, polisacharydów i innych cennych substancji. Przede wszystkim są bogatym źródłem karotenoidów, w tym beta karotenu. Wzmacniającej...

Imbir – na odchudzanie i nie tylko. Poznaj moc naturalnego leku!

Imbir – właściwości smakowe i zdrowotne Roślina, którą znamy jako imbir, ma liczne odmiany. W Europie wykorzystujemy najczęściej tzw. imbir lekarski, którego korzeń jest nie tylko smaczną przyprawą używaną do zup, mięs, sałatek czy deserów, ale wykazuje także szereg cech prozdrowotnych czy wręcz leczniczych. Dzieje się tak za sprawą unikalnej zawartości korzenia tej rośliny, mianowicie białka, tłuszczu, błonnika, wapnia, żelaza, magnezu, zingiberolu i związków fenolowych. Do potwierdzonych badaniami właściwości korzystnych dla zdrowia zaliczyć należy między innymi: działanie rozgrzewające i przeciwbólowe;...