Naturalne wspomagacze odchudzania

Category

Otręby (rodzaje, właściwości, przepisy) – naturalna pomoc w odchudzaniu

Otręby – właściwości prozdrowotne Ziarna zbóż okryte są od zewnątrz powłoką, której zadaniem jest ochrona samego ziarniaka. Podczas obróbki pozbawia się ziarno zewnętrznej otoczki, a niekiedy także znajdującej się pod nią kolejnej warstwy. Pozyskiwane w ten sposób mąki i kasze tracą mnóstwo swoich wartości odżywczych, przede wszystkim błonnik, także część nienasyconych kwasów tłuszczowych, skrobię, minerały, białko, zaś w będących z technologicznego punktu widzenia odpadami otrębach, pozostają one nienaruszone. To właśnie otręby zbożowe są przebogatym źródłem błonnika, który znakomicie reguluje pracę...

Ananas na odchudzanie – smak tropików i szczuplejsza sylwetka!

Ananas – właściwości odżywcze i prozdrowotne Ten egzotyczny owoc, pochodzący z Ameryki Południowej, ceniony jest nie tylko ze względu na wspaniały, orzeźwiający smak, ale także, a może przede wszystkim, z uwagi na wyjątkowe wartości odżywcze i korzystny wpływ na organizm. Zawiera liczne witaminy i minerały, wśród których szczególne znaczenie ma bromelina (inaczej bromelaina). Jest to enzym składający się z substancji o działaniu przeciwzakrzepowym, przeciwzapalnym i przeciwbólowym. Bromelina znajduje zastosowanie w medycynie i w kosmetyce. Łagodzi stany zapalne stawów i urazy,...

Grejpfrut – na odchudzanie i na zdrowie. Poznaj moc rajskiego owocu!

Grejpfrut – właściwości i działanie Uprawiany w strefie podzwrotnikowej, ale dostępny w Polsce przez cały rok, występuje w trzech odmianach: najbardziej wartościowej, bo zawierającej najwięcej służących zdrowiu substancji odmianie czerwonej, bardziej kwaśnej żółtej oraz słodszej, ale nieco mniej soczystej, odmianie zielonej. Nie dziwi łacińska nazwa grejpfruta – Citrus paradisi, co oznacza rajski owoc, gdyż w pełni na takie miano zasługuje. Składa się co prawda w 90% z wody, ale znajdziemy tu również bogactwo dobroczynnych substancji: witaminy A, C, B, E...

Cynamon – na odchudzanie, na zdrowie, na smak!

Cynamon – właściwości prozdrowotne Przyprawa, jaką znamy w postaci proszku lub całych lasek, otrzymywana jest z wysuszonej kory drzewa zwanego cynamonowcem, należącego do rodziny wawrzynowatych i występującego w Azji. Najbardziej cenioną i potencjalnie najmniej szkodliwą w nadmiarze odmianą jest cynamon cejloński. W postaci mielonej jest jaśniejszy niż odmiana chińska, a jego ruloniki zwijają się dwustronnie, a nie w jedną laskę jak cynamon pochodzący z Chin. Cynamon, oprócz tego, że znacznie podnosi walory smakowe wielu potraw, jest też źródłem wapnia, żelaza...

Sok z kiszonej kapusty na odchudzanie – królestwo probiotyków w służbie smukłej figurze

Zarówno sama kiszona kapusta, jak i sok, który wytwarza się podczas procesu kiszenia, są bardzo wartościowe dla naszego organizmu. Wyposażają nas w spore ilości witamin i składników mineralnych, a także w dobroczynne bakterie kwasu mlekowego, mające dodatni wpływ tak na florę jelitową, jak i na cały ustrój. Od jakiegoś czasu sporo mówi się również o wpływie soku z kiszonej kapusty na odchudzanie....

Czerwona herbata na odchudzanie – działa czy nie działa?

Czerwona herbata Pu-erh – jak powstaje i co zawiera? Wywodząca się z chińskiej prowincji Yunnan herbata czerwona Pu-erh nie jest tak uniwersalna w smaku, jak tradycyjna herbata czarna i z całą pewnością nie przypadnie do gustu każdemu. Wyróżnia ją charakterystyczny ziemisty smak, który wielu osobom zwyczajnie przeszkadza. Niemniej jednak herbata ta znajduje też spore grono miłośników, którzy cenią jej walory smakowe, a także, a może przede wszystkim, jej właściwości sprzyjające dobremu zdrowiu, sprawnemu umysłowi oraz szczupłej sylwetce. Produkowana głównie w...

Woda z cytryną na odchudzanie – czy to skuteczna pomoc w walce z kilogramami?

Cytryna – właściwości, skład Czy woda z cytryną odchudza? Zdania są podzielone, jednak bez względu na to, czy ów napój rzeczywiście pomoże nam w zbijaniu wagi, czy nie, z pewnością warto po niego sięgnąć z uwagi na szerokie działanie prozdrowotne cytryny. Wypijając porcję wody z sokiem z cytryny zaopatrujemy się w pulę witamin i minerałów, zapewniamy sobie zastrzyk energii na wiele godzin, nawadniamy ciało, pobudzamy metabolizm i wspomagamy procesy odkwaszania i oczyszczania organizmu z toksyn. Witaminy i biopierwiastki obecne w...

Yerba mate na odchudzanie – czy tradycyjny napój Argentyńczyków może ułatwić drogę do szczupłej sylwetki?

Co to jest yerba mate? W powszechnym znaczeniu pod nazwą yerba mate kryje się napar przyrządzany z suchych liści i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego, czyli wiecznie zielonego drzewa uprawianego w niektórych krajach Ameryki Południowej (np. w Argentynie, Brazylii, Paragwaju). Tam też picie yerba mate cieszy się ogromną popularnością, należy wręcz do tradycji, tak jak u nas do tradycji należy picie kawy czy herbaty. Według źródeł, picie naparów i żucie liści mate, było praktyką stosowaną przez Indian Ameryki Południowej (plemię Guarani). W...

Czystek a odchudzanie – czy popularne zioło pomaga w zbiciu nadwagi?

Czystek – właściwości prozdrowotne Czystek to zimozielony krzew występujący naturalnie na terenach Azji Zachodniej i w krajach basenu Morza Śródziemnego, charakteryzujący się delikatnymi, białymi lub różowymi kwiatkami. W Polsce uprawiany w ogrodach jako roślina ozdobna i do celów leczniczych. W ziołolecznictwie wykorzystuje się liście czystka, które rzeczywiście posiadają dużo właściwości zdrowotnych. Obfitują przede wszystkim w polifenole, które pełnią funkcję przeciwutleniaczy zwalczających szkodliwe wolne rodniki i które wspomagają szereg korzystnych dla zdrowia procesów. Neutralizacja wolnych rodników powoduje nie tylko blokowanie rozwoju...

Kminek na odchudzanie – pospolita przyprawa aktywatorem redukcji wagi?

Kminek – zastosowanie Kminek jest bardzo aromatyczną, powszechnie stosowaną przyprawą, która często pojawia się w daniach ciężkostrawnych i rozdymających, na przykład bazujących na fasoli, kapuście lub tłustych partiach mięs. Dodany do tego rodzaju potraw sprzyja dobremu trawieniu, przeciwdziała wzdęciom, bólom brzucha, uczuciu pełności i tym podobnym niedogodnościom. Kminek zwyczajny (Carum carvi) to roślina dwuletnia, występuje powszechnie w Azji i Europie, w tym również w Polsce. Kwitnie w maju, a jego owoce dojrzewają w lipcu. Wtedy też następują zbiory kminku. W...