Marzysz, by schudnąć, ale trudno ci utrzymać apetyt w ryzach? Wypróbuj dietę błonnikową!

O tym, że odchudzanie to długa droga z przeszkodami, wie każdy, kto choć raz próbował pozbyć się nadwagi. Największym wrogiem szczupłej sylwetki są mało aktywny tryb życia, tucząca dieta oraz… Nadmierny apetyt, który każe nam sięgać po zbyt duże, w stosunku do potrzeb organizmu, ilości jedzenia. Jeśli chcesz zawalczyć o szczupłą figurę, zmień styl życia na aktywniejszy oraz wprowadź dietę błonnikową, która jest silną bronią przeciw notorycznemu głodowi.

Na czym polega dieta błonnikowa?

Dieta błonnikowa (inaczej dieta bogatoresztkowa lub dieta wysokobłonnikowa) to dieta lecznicza, rekomendowana m.in. osobom borykającym się z chorobami jelit i zaparciami. Jednakże dzięki wyjątkowym właściwościom błonnika często z powodzeniem spełnia także funkcję diety odchudzającej. W czasie jej trwania należy układać jadłospis w taki sposób, by przeważająca ilość posiłków bazowała na produktach bogatych w błonnik pokarmowy.

Ważna uwaga – nieodzownym elementem diety wysokobłonnikowej jest picie zwiększonych ilości wody niegazowanej (min. 2l – 2,5l dziennie). Błonnik bowiem charakteryzuje się tym, iż dopiero pod wpływem wody nabiera swych cennych właściwości. Pęcznieje w żołądku, w ten sposób skutecznie go wypełnia, a co za tym idzie hamuje uczucie głodu. Spożywając produkty bogate w błonnik czujesz sytość przez długi czas po posiłku i nie masz chęci na podjadanie. Jednocześnie błonnik wykonuje w twoim organizmie dużo dobrej roboty – efektywnie nakręca tempo przemiany materii, wzmaga ruchy perystaltyczne jelit i wymiata z nich zalegające resztki pokarmów, sprawiając że pozbywasz się nieprzyjemnych wzdęć, zaparć, uczucia ciężkości.

Dobrze skomponowana dieta błonnikowa to oczyszczanie organizmu, poprawa przemiany materii, szybsze pozbywanie się tłuszczu, eliminacja kłopotów trawiennych oraz zastopowanie nadmiernego apetytu w jednym. Jak długo powinna trwać dieta bogata w błonnik? Wszystko zależy od ciebie. Możesz uczynić z niej długotrwały system żywienia, o ile rozsądnie ułożysz menu i będziesz stosować zasadę picia dużych ilości wody.

Co zawiera dużo błonnika – lista produktów

W zakresie zawartości błonnika pokarmowego królują produkty pełnoziarniste (nieoczyszczone z łuski), niemniej jednak również w innych typach żywności znajdziemy jego sporą ilość. Warto stosować je wymiennie, ponieważ na zbyt monotonnej diecie nie da się wytrzymać zbyt długo.

Produkty bogate w błonnik to:
  • otręby i płatki zbożowe (np. pszenne, żytnie, gryczane, orkiszowe)
  • kasze (np. gryczana, jęczmienna, owsiana)
  • mąka razowa
  • ryż brązowy
  • suszone owoce
  • świeże owoce
  • rośliny strączkowe (np. fasola, soczewica, ciecierzyca, groch)
  • warzywa (np. marchew, burak, brokuł, brukselka, seler)
  • orzechy
  • ziarna i pestki (np. sezam, mak, słonecznik, błonnik witalny, dynia)
  • chleb razowy, chleb pełnoziarnisty
  • makaron pełnoziarnisty

Dieta błonnikowa – jadłospis

Produkty bogate w błonnik są niedrogie, niewyszukane i bardzo różnorodne, a więc dieta wysokobłonnikowa zdecydowanie należy do łatwych i jest to jej dużą zaletą. Niemniej jednak wymaga ona od nas odrobiny kulinarnej inwencji i przygotowań.

Żywność, na której powinny opierać się nasze posiłki to: kasze, brązowy ryż, warzywa, chleb pełnoziarnisty, płatki zbożowe, owoce, makaron razowy. Możemy też same przyrządzać wysokobłonnikowe odpowiedniki placków, klusek, wypieków, używając do tego mąki razowej zamiast białej. Ponieważ dieta błonnikowa ma nam pomóc zgubić kilogramy, pamiętajmy o jednoczesnym wyeliminowaniu z menu produktów z dużą ilością tłuszczu i cukrów prostych. Możemy zaś sięgać po chude mięsa i ryby, jaja oraz chudy nabiał.

Oto przykładowy jadłospis w diecie błonnikowej:
  • Śniadanie: jaglanka na chudym mleku z ziarnami słonecznika i gruszkami
  • 2 śniadanie: pół grahamki z serkiem twarogowym, papryka
  • Obiad: zupa krem z pomidorów z bazylią, pełnoziarnista tortilla z piersią kurczaka, sałatą i sosem jogurtowo-ziołowym
  • Podwieczorek: koktajl owocowo-warzywny z błonnikiem witalnym
  • Kolacja: pieczywo razowe z szynką drobiową, sałatą, ogórkami, rzodkiewką i szczypiorkiem
  • Śniadanie: naleśniki z mąki pełnoziarnistej (smażone na niewielkiej ilości oliwy) z jogurtem i jagodami (bądź innymi owocami, np. truskawkami, malinami, bananami)
  • 2 śniadanie: pieczywo ryżowe, kilka surowych marchewek lub 2 pomidory
  • Obiad: makaron razowy, pulpeciki drobiowe w sosie chrzanowym (na jogurcie), surówka
  • Podwieczorek: serek homogenizowany (naturalny lub waniliowy) z otrębami
  • Kolacja: sałatka z tuńczyka, serka wiejskiego i ogórka, mała kromka chleba razowego
  • Śniadanie: jajecznica z pomidorami, kromka chleba żytniego
  • 2 śniadanie: jogurt z pestkami dyni, płatkami owsianymi i rodzynkami
  • Obiad: zupa a’la barszcz ukraiński na skrzydle indyczym, zabielana jogurtem
  • Podwieczorek: smoothie z wybranych warzyw i owoców z siemieniem lnianym
  • Kolacja: tosty pełnoziarniste z pastą pieczarkową, pomidor

Nie zawsze dysponujesz czasem, by móc przyrządzić wysokobłonnikowy posiłek? Poznaj Fibre Select, który pomoże ci w utrzymaniu diety!

Marzysz, by schudnąć, ale trudno ci utrzymać apetyt w ryzach? Wypróbuj dietę błonnikową!
4.3 (86.67%) 6 głosów
Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.