Koktajle na odchudzanie – skracamy drogę do szczupłej sylwetki!

Systematycznie wypijane koktajle z blendera mają nieoceniony wpływ na zdrowie i sylwetkę! Każda porcja gęstego smoothie to pokaźna porcja cennych witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i enzymów. Pijąc koktajle za jednym zamachem zapewniamy sobie zastrzyk energii, stymulujemy metabolizm i walczymy z nadmiernymi kilogramami. Zobacz, jak komponować koktajle na odchudzanie!

Koktajle białkowe na odchudzanie

Koktajle białkowe przygotowujemy na bazie wybranego chudego nabiału – mleka, maślanki, kefiru, zsiadłego mleka albo jogurtu naturalnego. Do proteinowego smoothie możemy też dodać kawałek białego sera, twarożek lub serek wiejski w celu zwiększenia jego pożywności i ilości dostarczanych białek.

Kolejny komponent to źródło węglowodanów, czyli owoce (np. truskawki, jagody, wiśnie, banany, gruszki, jabłka, maliny, kiwi). Cennymi dodatkami, które zwiększą wartość odżywczą koktajlu, będą: orzechy, nasiona, migdały, otręby zbożowe, płatki owsiane. Zaś walory smakowe podniosą: świeże zioła (np. mięta, bazylia), przyprawy (np. cynamon, imbir), suszone owoce, miód.

Koktajle proteinowe mogą być bardzo cennym wsparciem w procesie zbijania dodatkowych kilogramów. Szczególnie polecane są osobom aktywnym, ponieważ wspomagają mięśnie i zapewniają szybszą regenerację po treningu.

Koktajle białkowe:

  • karmią mięśnie;
  • stymulują metabolizm, nasilają spalanie kalorii;
  • dają poczucie sytości, hamują głód;
  • dzięki zawartym owocom dostarczają cennego dla odchudzających błonnika;
  • dają potężną porcję minerałów i witamin;
  • przyspieszają regenerację organizmu po wysiłku;
  • wspomagają układ odpornościowy.

Sprawdź niecodzienny sposób na szczupłą sylwetkę: Fast Burn Extreme

Koktajle białkowe – przepisy

Koktajl białkowy z truskawkami i serkiem wiejskim

Szykujemy: ok. 400 ml chudego mleka, 1 opakowanie serka wiejskiego, ok. 200 g truskawek, 2 łyżki otrąb pszennych i opcjonalnie 1-2 łyżki miodu. Wszystkie składniki łączymy i blendujemy na gładko.

Koktajl białkowy z brzoskwiniami, kiwi i słonecznikiem

Przygotowujemy: duży kubek jogurtu naturalnego, 2 brzoskwinie, 1 kiwi, 2 garstki łuskanego słonecznika, pół łyżeczki cynamonu. Owoce obieramy, łączymy z pozostałymi składnikami i miksujemy.

Zielone koktajle na odchudzanie

Zielone koktajle to nie tylko świetny sposób na płaski brzuch i szybszy metabolizm, ale także skuteczna metoda na detoksykację i rewitalizację organizmu, podbudowanie odporności oraz uzupełnienie niedoborów witaminowych.

Zielone i liściaste warzywa takie jak: brokuł, szpinak, jarmuż, sałata, cukinia, ogórek, pietruszka (nać), botwina, szczaw, seler naciowy, por, rukola, szczypior, obfitują w przeciwutleniacze, błonnik pokarmowy, witaminy (A, E, K, C, B) i minerały (żelazo, magnez, potas, wapń).

Jak przyrządzać zielone koktajle?

Bazą każdego zielonego smoothie są oczywiście warzywa i liście, ale dla wzbogacenia smaku, warto zawsze dorzucić jakiś owoc, np. gruszkę, jabłko, pomarańczę, arbuza, grejpfruta, kiwi, awokado, winogrona. Pożytecznymi w aspekcie odchudzania, odżywiania i oczyszczania organizmu dodatkami do zielonych koktajli będą także: spirulina, chlorella, zielony jęczmień, kurkuma, siemię lniane, trawa pszeniczna. Dla uzyskania płynnej konsystencji, zielone koktajle uzupełniamy odpowiednią ilością wody.

Zielone koktajle na odchudzanie – przepisy

Zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem, selerem naciowym i kiwi

Bierzemy ok. 150 g świeżych liści szpinaku, 2-3 ogórki gruntowe, 2 łodyżki selera naciowego, 2 owoce kiwi. Ogórki i kiwi obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Selera również kroimy na mniejsze kawałki. Składniki blendujemy, dodajemy ok. 100 ml wody, pół łyżeczki kurkumy i trochę soku z cytryny, mieszamy.

Zielony koktajl z cukinią, jarmużem, natką pietruszki i ananasem

Potrzebne będą: 2 duże garści jarmużu, 1 średnia cukinia, pęczek natki pietruszki, pół świeżego obranego ananasa. Cukinię i ananasa kroimy na mniejsze części. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze, dodajemy 2 łyżki siemienia lnianego i sok z połowy cytryny. Miksujemy.

Koktajle owocowo-warzywne na odchudzanie

Stanowią niskokaloryczną alternatywę dla mniej dietetycznych przekąsek, stymulują metabolizm, pobudzają trawienie zapobiegając zaparciom i wzdęciom, dostarczają energii potrzebnej do realizacji codziennych zajęć, zaspokajają głód zaopatrując przy tym organizm w całą paletę cennych składników. Mowa o koktajlach owocowo-warzywnych, które, jeśli na stałe zagoszczą w naszym menu, będą mocno sprzyjać odchudzaniu.

Koktajle warzywno-owocowe sprawdzą się jako lekkie drugie śniadanie lub podwieczorek, mogą też być dopełnieniem posiłku głównego, na przykład śniadania lub kolacji. Wystarczy blender i nieco inwencji twórczej – szeroka gama dostępnych w sklepach i na bazarach owoców i warzyw daje nam nieograniczone wręcz pole do tworzenia własnych koktajlowych wariacji!

Komponując owocowo-warzywne smoothies starajmy się równoważyć proporcje między jednymi i drugimi, przykładowo: do 2 marchewek i 1 buraka dodajmy 2 spore jabłka. W ten sposób nuty warzywne nie będą dominowały nad nutami owocowymi i vice versa. Koktajle owocowo-warzywne warto też wzbogacać produktami z wysoką zawartością błonnika (np. płatkami i otrębami zbożowymi, nasionami i pestkami, orzechami, suszonymi śliwkami, błonnikiem witalnym etc.), szczególnie, jeśli mają nam służyć jako równoważnik posiłku.

Sprawdź: Błonnik witalny Fibre Select – baza odchudzających koktajli

Owocowo-warzywne koktajle odchudzające – przepisy

Koktajl odchudzający z buraka, świeżego szpinaku, mandarynek i jabłka

Obieramy jednego dużego buraka, kroimy na małe kawałki. Jedno większe jabłko i 2-3 mandarynki obieramy i rozdrabniamy na mniejsze cząstki. Owoce i warzywa umieszczamy w blenderze kielichowym. Dodajemy dwie garści liści szpinaku. Dosypujemy dwie łyżki otrąb żytnich (lub innych). Miksujemy.

Koktajl odchudzający z selera, ananasa, ogórka, gruszki

Przygotowujemy: 1 dużego selera, ok. 1/3 świeżego ananasa, 2 ogórki gruntowe, 1 gruszkę. Selera i ananasa obieramy, dzielimy na mniejsze kawałki. Gruszkę kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy składniki w blenderze. Dodajemy 2 łyżki nasion chia, 1 łyżkę płatków owsianych, odrobinę wody, kawałek świeżego startego imbiru (lub pół łyżeczki sproszkowanego) oraz garść natki pietruszki lub liści kolendry. Blendujemy składniki na gładko.

Zobacz: Ranking najskuteczniejszych tabletek na odchudzanie

Koktajle na odchudzanie – skracamy drogę do szczupłej sylwetki!
5 (100%) 7 głosów

3 komentarze

  1. Odpowiedz

    Oregano

    Koktajle są mega pomocne w odchudzaniu i nie wyobrażam sobie rezygnacji z nich. Waga leci w dół dużo sprawniej. Od jakiegoś czasu zastępują mi niektóre posiłki, najpierw drugie śniadania czy popołudniowe przekąski, a teraz nawet i kolacje. Z tym, że żeby taki koktajl stał się pożywnym posiłkiem, to trzeba go zrobić na bogato – dużo warzyw, owoców, ale i sporo jakichś zbożowych produktów, np. ja oprócz płatków, ziaren dorzucam też czasami różne kasze, amarantusa, komose ryżową, kus kus…

  2. Odpowiedz

    Natalala

    Oregano – mam podobnie. Zaczynało się niewinnie – raz od święta jakieś smoothie, a teraz piję je praktycznie co dzień i to w ramach różnych posiłków. Ostatnio na śniadania serwuję sobie mega pożywne koktajle z kaszą jaglaną i różnymi owocami oraz nasionami, płątkami – spróbujcie, taki koktajl rozbuja wam metabolizm na cały dzień i nie będziecie głodne co chwila 😉

  3. Odpowiedz

    Olga89

    Koktajle z blendera są z tym dobre, że można do nich dodać praktycznie wszystko. Z tymi kaszami – super pomysł. Właśnie wypróbowałam z kaszą gryczaną, mlekiem, bananem, migdałami i kakao. Wyszło cudo 😀

Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.