Dieta oczyszczająca – dla zdrowia i szczupłej sylwetki

Dieta oczyszczająca może skrócić naszą drogę do szczupłej sylwetki, ale również podbudować zdrowie poprzez odtrucie ciała ze szkodliwych substancji. Przez całe życie w naszym organizmie kumulują się różnego rodzaju toksyny, negatywnie wpływające na zdrowie i samopoczucie. Ich źródłem są rozmaite czynniki, przede wszystkim zanieczyszczenie środowiska, niezdrowa żywność, którą konsumujemy, ale także styl życia – stres, brak ruchu, niedobory snu i relaksu. Szkodliwe substancje zgromadzone w organizmie osłabiają odporność, a co za tym idzie, przyczyniają się do rozwoju różnych chorób.

Dieta oczyszczająca organizm – dlaczego jest taka ważna?

Nasz organizm, obok przyswajania koniecznych do życia substancji odżywczych, gromadzi też pozostające po nich i po procesie przemiany materii najróżniejsze „śmieci”. W sposób naturalny powinny być one w całości usuwane przez przeznaczone do tego organy, wątrobę i nerki. Jednak współczesny styl życia powoduje, że naturalne mechanizmy nie mogą nadążyć z oczyszczaniem organizmu. Jemy za mało warzyw i owoców, a za dużo produktów mącznych i wysokobiałkowych, tłuszczów, słodyczy i przetworzonej żywności. Mamy za mało ruchu i za dużo stresu, oddychamy zanieczyszczonym powietrzem i dodatkowo obciążamy organizm używkami.

Z tych właśnie względów ustrój współczesnego człowieka jest często pozbawiony niezbędnych witamin i minerałów, zakwaszony i obciążony toksynami. Oczyszczanie organizmu ma służyć jego zregenerowaniu, nawodnieniu, odkwaszeniu i dotlenieniu każdej komórki ciała. Stosując dietę oczyszczającą wzmacniamy nasz system immunologiczny i minimalizujemy ryzyko powstania jednej z wielu chorób cywilizacyjnych. Dieta oczyszczająca może być stosowana co jakiś czas, w formie jednodniowej kuracji lub w postaci kilkudniowego, dłuższego odtruwania, na przykład wiosną czy jesienią.

Sprawdź: Co jeść, żeby schudnąć?

Dieta oczyszczająca z toksyn – zasady i przeciwwskazania

Kurację powinniśmy przeprowadzać podczas weekendu lub urlopu, kiedy praca nie wymaga od nas wysokiej aktywności. Na co najmniej tydzień przed rozpoczęciem diety należy zrezygnować ze spożywania wysoko przetworzonej żywności, ograniczyć cukier i tłuszcze.

Cały mechanizm detoksu oparty jest bowiem na dwóch czynnikach – wykluczenia z jadłospisu określonych, niezdrowych produktów spożywczych, a jednocześnie dostarczenia organizmowi wartościowych substancji, które go oczyszczą i zregenerują. W ten sposób wspomagamy naturalne, zachodzące w wątrobie, nerkach, jelitach i skórze procesy detoksykacji i zarazem regulujemy oraz usprawniamy przemianę materii.

W trakcie przeprowadzania diety oczyszczającej trzeba się liczyć z pewnymi niedogodnościami, są to efekty procesu detoksykacji, mianowicie mogą wystąpić bóle głowy, senność, zmęczenie, nadmierna potliwość, kłopoty z wypróżnieniem czy biegunki. Aby uniknąć dokuczliwych objawów, trzeba się do kuracji odpowiednio przygotować, o czym wcześniej była mowa, i nie wprowadzać restrykcyjnej diety z dnia na dzień. Dieta oczyszczająca wymaga też picia dużej ilości wody i naparów ziołowych, a po jej zakończeniu, żeby nie zmarnować osiągniętych rezultatów, stopniowego wzbogacania jadłospisu, ale z uwzględnieniem zasad zdrowego żywienia.

Dieta oczyszczająca nie jest wskazana dla dzieci, kobiet w ciąży i karmiących. Powinny ją generalnie stosować osoby zdrowe, a zdecydowanie unikać cierpiący na schorzenia układu pokarmowego, układu moczowego, wszelkie ostre stany zapalne.

Dieta oczyszczająca a odchudzanie

Dążąc do pozbycia się nadmiaru kilogramów, często sięgamy po bardzo radykalne rozwiązania, w przekonaniu, że w ten sposób raz na zawsze zlikwidujemy problem nadwagi. Nic bardziej mylnego, bardzo rzadko głodówka przynosi spodziewane rezultaty na dłuższą metę.

Chociaż dłuższa głodówka powoduje szybką utratę wagi, to jednak osłabia i wyniszcza organizm. Co więcej, niedostarczanie organizmowi niezbędnych składników odżywczych sprawia, że procesy metaboliczne ulegają spowolnieniu, a po zakończeniu głodówki każda spożyta kaloria będzie natychmiast odkładana na zapas, w tkance tłuszczowej. Stąd już tylko krok do szybkiego powrotu do dawnej wagi, a nawet jej przekroczenia.

Tymczasem dieta oczyszczająca może być doskonałym instrumentem w walce z nadwagą, ponieważ nie tylko detoksykuje, ale także sprzyja szybszemu metabolizmowi dostarczając jednocześnie najbardziej wartościowych substancji odżywczych naszemu ciału. Oczywiście aby osiągnąć pożądane efekty, dieta oczyszczająca i odchudzająca powinna trwać nieco dłużej.

Jednodniowa dieta oczyszczająca, polegająca na jedzeniu wyłącznie warzyw i owoców i piciu wody, pozwoli jedynie odpocząć organizmowi oraz pozbyć się części toksyn i na przykład obrzęków. Dieta oczyszczająca kilkudniowa z pewnością pozytywne efekty wzmocni. Jeśli zaś zdecydujemy się na długotrwałą terapię warzywno-owocową, taką jak chociażby dieta dr Dąbrowskiej, to nie tylko gruntownie oczyścimy organizm z toksyn zaburzających jego prawidłowe funkcjonowanie, ale i zrzucimy zbędne kilogramy.

Przy diecie oczyszczającej odchudzanie przebiega co prawda nieco wolniej, nie możemy się bowiem spodziewać błyskawicznej redukcji tkanki tłuszczowej, jednak samo wyregulowanie i przyspieszenie tempa przemiany materii sprzyja szczupłej sylwetce, ponadto ma dobry wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie.

Czytaj także: Koktajle na odchudzanie

Dieta oczyszczająca – jadłospis

Podstawą kuracji odchudzająco-oczyszczającej są produkty o dużej zawartości błonnika, czyli warzywa, owoce, zioła, produkty zbożowe pełnoziarniste, woda i herbatki ziołowe, pestki i nasiona. Zaleca się spożywanie od 5 do 9 porcji warzyw i owoców dziennie, przede wszystkim z uwzględnieniem warzyw korzeniowych i liściastych, kiszonek i owoców o niewielkiej zawartości cukru.

W pierwszym tygodniu diety powinniśmy ograniczyć się wyłącznie do potraw warzywnych, w drugim można wprowadzić artykuły zbożowe pełnoziarniste – brązowy ryż, kaszę gryczaną lub jaglaną oraz produkty mleczne. Są to wszystko naturalne produkty ubogie w węglowodany i tłuszcze, za to obfitujące w witaminy, minerały, błonnik i inne wartościowe substancje bioaktywne.

Jeśli chodzi o część warzywną, w jadłospisie powinny się znaleźć:

  • warzywa korzeniowe – marchew, seler, buraki, rzepa, rzodkiewki, pietruszka
  • warzywa liściaste – sałata, jarmuż, natka pietruszki, rzeżucha, szpinak, rukola, zioła
  • warzywa kapustne – kapusta, brokuły, kalafior, kalarepa
  • warzywa cebulowe – cebula, czosnek, por
  • warzywa dyniowate – dynia, cukinia, kabaczek, ogórki
  • warzywa psiankowate – pomidory, papryka
  • warzywa strączkowe – soja, ciecierzyca, soczewica, fasola

Przykładowe menu w diecie oczyszczającej

Tydzień pierwszy

1 dzień:

  • śniadanie – surówka z selera, ogórka i papryki, sok z buraka, zielona herbata
  • obiad – zupa z kapusty, surówka z pomidorów, herbata owocowa
  • kolacja – kalafior gotowany na parze, surówka z marchwi, herbatka imbirowa

2 dzień:

  • śniadanie – warzywa zapiekane, sok z marchwi
  • obiad – jarski barszcz ukraiński, surówka z jabłek i porów, sok z buraka
  • kolacja – duszone bez tłuszczu pory, surówka z rzodkiewki i pomidorów, zielona herbata

3 dzień:

  • śniadanie – kapusta gotowana z pomidorami, duszone jabłka, herbata ziołowa
  • obiad – jarskie leczo, brokuły gotowane na parze, sok z selera
  • kolacja – duszona cukinia, sałatka z rukoli, herbata z dzikiej róży

Tydzień drugi

1 dzień:

  • śniadanie – sałatka z pomidorów i papryki, pieczone jabłko, jogurt
  • obiad – zupa z kalarepy, surówka z selera, ogórka i szczypiorku, sok z buraka
  • kolacja – kasza jaglana z jagodami lub malinami, herbata ziołowa

2 dzień:

  • śniadanie – carpaccio z gotowanych buraków z sokiem z cytryny i rukolą, kromka pieczywa dietetycznego, sok z warzyw
  • obiad – cukinia zapiekana, surówka z rzepy, herbata owocowa
  • kolacja – gotowane szparagi, mix różnych sałat, sok z marchwi

3 dzień:

  • śniadanie – zapiekanka warzywna, chleb Graham, jogurt
  • obiad – pulpeciki z soczewicy, sałatka z pomidorów i cebuli, pieczone jabłko
  • kolacja – zupa z kapusty, surówka z marchwi z imbirem, herbata ziołowa

Między posiłkami można jeść surowe lub kiszone warzywa, sałatki z dodatkiem ziół, w zasadzie bez ograniczeń co do ilości. Wykluczyć natomiast należy zdecydowanie tłuszcze, mięso, białe pieczywo, ziemniaki, słodycze, mocną kawę i herbatę, używki. Należy pić duże ilości płynów, to jest wody niegazowanej, naparów ziołowych, soków warzywnych.

Dieta oczyszczająca – przepisy na kilka jarskich dań

Leczo warzywne

Pokroić cebulę w piórka, paprykę w paski, pomidory w kostkę, dodać pokrojony kabaczek lub cukinię, dusić razem do miękkości. Dodać przyprawy – sól, pieprz, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, ewentualnie lubczyk lub bazylię i oregano.

Gazpacho

Czerwoną i zieloną paprykę oraz świeży ogórek pokroić w kostkę, dodać drobno posiekaną czerwoną cebulę i ząbek czosnku, pokrojone, obrane ze skórki pomidory, świeże zioła, na przykład koperek, natkę, szczypiorek, sól i pieprz. Całość wymieszać, doprawić sokiem z cytryny, schłodzić w lodówce. Można dodać jogurt naturalny lub kefir.

Jarskie gołąbki

Przygotować kapustę jak do tradycyjnych gołąbków. Do farszu użyć ugotowane i rozdrobnione warzywa – marchew, pietruszkę, seler, cebulę, pomidory, doprawić solą i pieprzem oraz ziołami. Po zwinięciu ułożyć w rondlu i dusić w wywarze z jarzyn. Do farszu można dodać kaszy gryczanej lub brązowego ryżu.

Polecamy: Top 10 najlepszych spalaczy tłuszczu
Dieta oczyszczająca – dla zdrowia i szczupłej sylwetki
5 (100%) 6 głosów
Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.