Cynamon – na odchudzanie, na zdrowie, na smak!

Cynamon to jedna z najbardziej cenionych przypraw, charakteryzująca się wyjątkowo apetycznym, charakterystycznym aromatem, nieodmiennie kojarzącym się ze smakowitymi wypiekami. Nie wszyscy jednak wiedzą, że oprócz walorów smakowych, posiada on liczne właściwości zdrowotne, może być między innymi ważnym sprzymierzeńcem odchudzania.

Cynamon – właściwości prozdrowotne

Przyprawa, jaką znamy w postaci proszku lub całych lasek, otrzymywana jest z wysuszonej kory drzewa zwanego cynamonowcem, należącego do rodziny wawrzynowatych i występującego w Azji. Najbardziej cenioną i potencjalnie najmniej szkodliwą w nadmiarze odmianą jest cynamon cejloński. W postaci mielonej jest jaśniejszy niż odmiana chińska, a jego ruloniki zwijają się dwustronnie, a nie w jedną laskę jak cynamon pochodzący z Chin.

Cynamon, oprócz tego, że znacznie podnosi walory smakowe wielu potraw, jest też źródłem wapnia, żelaza i manganu. Dodaje energii i witalności, usprawnia trawienie, obniża poziom cukru i cholesterolu oraz ciśnienia krwi. Jest pomocny w leczeniu przeziębienia i infekcji górnych dróg oddechowych, działa przeciwgorączkowo, przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Znacząco wspiera leczenie chorób wywołanych przez grzyby Candida. Wskazuje się także na jego pozytywną rolę w usprawnieniu pracy mózgu, poprawia ponoć pamięć i koncentrację, korzystnie wpływa na inne procesy myślowe.

Z uwagi na właściwości antyseptyczne, przeciwutleniające i odświeżające, kora i olejek z cynamonowca znajdują także zastosowanie w kosmetyce, w produkcji kremów, maści, perfum, balsamów (między innymi zwalczających cellulit).

Cynamon na odchudzanie

Poza wymienionymi wyżej atrybutami, wyciąg z kory cynamonowca nie tylko korzystnie oddziałuje na pracę przewodu pokarmowego lecząc wzdęcia, niestrawności, biegunki czy dolegliwości żołądkowe, ale nawet może zapobiegać wrzodom żołądka, nadkwasocie, zatruciom pokarmowym. Dobroczynny wpływ cynamonu na przewód pokarmowy powoduje ponadto skutki oczekiwane przez wiele osób borykających się z nadmierną masą ciała. Zaliczany jest do grupy termogeników, przyspiesza bowiem metabolizm, polepsza trawienie, reguluje pracę nerek, przez co organizm sprawniej się oczyszcza, co więcej, hamuje apetyt na słodycze, które w wielu przypadkach są powodem tycia.

Wśród odchudzających się internautów popularny jest ostatnio przepis na koktajl składający się ze szklanki jogurtu lub kefiru, połowy łyżeczki cynamonu, połowy łyżeczki imbiru i szczypty chili. Tego rodzaju mieszanka bez wątpienia działa mobilizująco na proces przemiany materii i pomaga w zrzuceniu wagi. Cynamon na odchudzanie to z pewnością przydatne narzędzie, jeśli chodzi o spalanie tkanki tłuszczowej i generalnie o walkę ze zbędnymi kilogramami.

Trzeba jednak mieć na uwadze, że jak każdy, nawet naturalny pokarm, spożywany w nadmiarze może zaszkodzić, w tym przypadku przede wszystkim ze względu na obecność kumaryny. Osoby chorujące na nerki, wątrobę czy wrzody przewodu pokarmowego oraz kobiety w ciąży, powinny ograniczyć spożycie cynamonu, ale i zdrowym nie zaleca się jedzenia go całymi łyżeczkami, a jedynie wykorzystywanie jako dodatku do innych potraw.

Czytaj też: Morwa biała na odchudzanie

Jak jeść cynamon – odchudzające i prozdrowotne mieszanki z cynamonem i miodem

Oprócz wspomnianego koktajlu mlecznego, znanym już w starożytności prozdrowotnym połączeniem jest miód z cynamonem. Taka mieszanka przede wszystkim rozgrzewa, przez co metabolizm ulega przyspieszeniu, reguluje poziom cholesterolu, glukozy i ciśnienie krwi, chroni przed kłopotami z przewodem pokarmowym. Cynamon i miód podnoszą odporność i witalność, wspomagają zwalczanie infekcji, poprawiają jakość funkcji umysłowych i snu.

Szklankę miodu należy lekko podgrzać, dodać łyżeczkę cynamonu, całość dobrze wymieszać i pić codziennie rano na czczo jedną łyżkę.

Cynamon – przepisy

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

Składniki:

  • 1 torebka (10 dkg) ugotowanego ryżu
  • 3 jabłka
  • 2 żółtka
  • pól szklanki cukru lub ksylitolu
  • cukier waniliowy
  • sok z cytryny
  • łyżeczka startego świeżego cynamonu
  • garść rodzynek

Wykonanie:

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, pokropić sokiem z cytryny, wymieszać z z odrobiną cukru (lub ksylitolu). Żółtka ukręcić z resztą cukru (lub ksylitolu), dodać do ryżu, tak jak i pozostałe składniki – rodzynki, cynamon, jabłka. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, włożyć ryż, na wierzchu posypać cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, zapiekać około 15 minut.

Kruche ciasteczka cynamonowo-imbirowe

Składniki:

  • 30 dkg mąki
  • 20 dkg masła
  • 10 dkg cukru
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta imbiru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z cynamonem, imbirem, proszkiem do pieczenia. Na stolnicy posiekać mąkę z zimnym masłem, dodać cukier i jajko, zagnieść szybko na jednolitą masę. Uformować z niej kulę, wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny. Następnie rozwałkować na grubość około 5 mm, wycinać dowolne kształty, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wystygnięciu można posmarować lukrem.

Placuszki z płatków owsianych z cynamonem

Składniki:

  • szklanka płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki mleka
  • łyżeczka cynamonu
  • owoce

Wykonanie:

Płatki, mąkę, mleko, jajko, sól i cynamon połączyć w jednolitą masę, jak na ciasto naleśnikowe, tylko trochę bardziej gęstą. Łyżką wykładać na rozgrzany na patelni tłuszcz (najlepiej olej o neutralnym zapachu), formować placuszki, smażyć na rumiano z obu stron. Po usmażeniu ułożyć na wierzchu owoce, na przykład śliwki czy duszone jabłka, w razie potrzeby posypać cukrem pudrem.

Koktajl bananowo-cynamonowy

Przygotowanie takiego napoju nie wymaga żadnego wysiłku, a dostarcza nie tylko przyjemności, ale także energii.

Banana obieramy i kroimy na plasterki, wkładamy do wysokiego naczynia, dodajemy jogurt naturalny i szczyptę cynamonu i miksujemy.

Sprawdź: Ranking najskuteczniejszych tabletek na odchudzanie

Cynamon – na odchudzanie, na zdrowie, na smak!
5 (100%) 3 głosów
Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.