Ciastka owsiane, dietetyczne desery… Fit przepisy w różnych wariantach

Ciastka owsiane to jedna z topowych słodkich przekąsek „dozwolonych” podczas odchudzania. Jednak tak naprawdę sposobów na dietetyczne desery i wypieki jest znacznie więcej. Produkty, takie jak płatki owsiane, nasiona, orzechy, bakalie, ale też owoce, jogurty czy chude serki śmietankowe, doskonale sprawdzają się jako surowiec do kreowania pysznych fit słodkości. Oto kilka udanych przepisów na ciastka owsiane i dietetyczne desery!

Jak tworzyć dietetyczne desery?

Dla wielu osób chcących zrzucić zbędne kilogramy, największy kłopot stanowi nie obniżenie kaloryczności posiłków, nie zmiana sposobu jedzenia, ale zerwanie z nawykiem podjadania słodyczy. To one są głównym wrogiem na drodze do szczupłej sylwetki i to one spowalniają, a czasami nawet całkowicie stopują, spadki na wadze. Na szczęście, dla osób lubujących się w słodyczach i jednocześnie chcących schudnąć, istnieje wyjście z sytuacji bez konieczności podejmowania radykalnego kroku w postaci całkowitej rezygnacji z ukochanych przekąsek. Wystarczy zamienić kupne słodycze oraz tradycyjnie przygotowywane wypieki na ciastka owsiane i inne dietetyczne desery, których komponentami są produkty o małej ilości cukrów prostych i tłuszczów.

Dietetyczne zamienniki dla tradycyjnych składników ciast, ciastek i deserów to:

  • zamienniki białej mąki – mąka pełnoziarnista (pszenna lub żytnia), mąka orkiszowa razowa, zmielone płatki owsiane, otręby, zmielone orzechy, mąka kokosowa, mąka sojowa, zmielone kasze (np. jaglana, jęczmienna, gryczana), mąka z fasoli
  • zamienniki cukru – ksylitol, erytrol, stewia, miód, inulina, syrop z agawy, syrop klonowy, cukier kokosowy, suszone owoce
  • zamienniki masła, margaryny – banany, awokado, jogurt grecki, olej kokosowy, gęsty mus z owoców (np. z jabłek, suszonych śliwek), oliwa, masło orzechowe
  • zamienniki śmietany – jogurt naturalny, jogurt grecki, serek śmietankowy
  • zamienniki tradycyjnych kremów do ciast i deserów – krem z chudego mleka i budyniu, krem z kaszy jaglanej, krem z awokado i kakao, krem z serka naturalnego i wiórków kokosowych

Dietetyczne ciastka owsiane – słodka przekąska pomocna w odchudzaniu

Choć w sklepach znaleźć można gotowe ciasteczka owsiane, lepiej nie korzystać z ich dobrodziejstw, jeśli mamy na celu zrzucenie zbędnych kilogramów. Kupne ciastka owsiane zawierają zazwyczaj tylko 30-50% płatków owsianych. Resztę składu stanowią surowce, które znaleźć można praktycznie w każdych ciastkach i których w okresie odchudzania powinnyśmy unikać, a więc: syrop glukozowy, cukier, tłuszcz palmowy, mąka, spulchniacze.

Tymczasem domowe owsiane ciasteczka możemy znacznie „odchudzić” bazując na samych płatkach i rezygnując z cukru, białej mąki oraz innych nieprzyjaznych szczupłej sylwetce dodatków. Ciastka owsiane własnej roboty będą nie tylko dietetyczną, ale i zdrową słodką przekąską – nie zapominajmy, że płatki owsiane to bogata skarbnica witamin i minerałów i błonnika pokarmowego.

Ciastka owsiane – przepisy

Przepis na ciastka owsiane z bananem i wiórkami kokosowymi

Przygotowujemy: 1,5 szklanki płatków owsianych górskich, dwa duże banany, 1 niepełną szklankę wiórków kokosowych, 2 łyżki rodzynek, 1 łyżkę miodu, 1 łyżkę oliwy.

Banany obieramy i rozcieramy za pomocą widelca, dodajemy oliwę, miód, rodzynki i płatki owsiane. Mieszamy. Z masy tworzymy nieduże ciastka, które następnie układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Ciastka pieczemy ok. 15 minut (w temp. 170 stopni).

Ciastka owsiane fit z jabłkiem i cynamonem

Składniki potrzebne do przygotowania ciastek to: 2 nieduże jabłka, 1,5 szklanki płatków owsianych, 1 jajko, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczka cynamonu.

Jabłka ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy jajko, mieszamy. Dodajemy płatki, miód i cynamon, dokładnie mieszamy. Odstawiamy ciasto na kilka minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na łyżkę nabieramy nieduże porcje ciasta i wykładamy na papier. Pieczemy 15 minut.

Ciastka owsiane ze słonecznikiem

Potrzebować będziemy: 2 szklanek płatków owsianych, 1 szklanki łuskanego słonecznika, 3 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego, 3 łyżek ksylitolu, 2 jajek.

Płatki owsiane blendujemy przez chwilę. Dodajemy jajka, olej, ksylitol i słonecznik. Mieszamy dokładnie. Z masy formujemy ciasteczka, które potem kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni.

Ciastka owsiane z bakaliami

Przygotowujemy: 2 szklanki płatków owsianych górskich, 1 jajko, 150 ml jogurtu greckiego, 3 łyżki miodu, 1,5 szklanki bakalii (np. rodzynek, żurawiny, orzechów, pestek dyni, słonecznika etc.), 1 łyżkę oleju.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Czekamy kilka minut aż płatki napęcznieją. Jeśli masa jest za rzadka, dodajemy trochę płatków, a jeśli za gęsta, trochę jogurtu lub oleju. Formujemy nieduże ciastka. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez ok. 30 minut.

Ciastka owsiane bez pieczenia fit

Składnikami tego błyskawicznego i łatwego przepisu na ciastka owsiane bez pieczenia są: 2 szklanki płatków owsianych, 3 łyżki kakao, 0,5 szklanki ksylitolu, 0,5 szklanki mleka, 100 g oleju kokosowego.

Robienie ciasteczek rozpoczynamy od rozgrzania oleju kokosowego. Następnie, trzymając rondelek na malutkim ogniu, dodajemy mleko, kakao, ksylitol. Mieszamy aż do momentu powstania jednolitej konsystencji. Dodajemy płatki, dokładnie mieszamy. Wyłączamy ogień. Czekamy, aż masa trochę przestygnie. Na tacę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią spożywczą nakładamy łyżką porcje masy owsianej. Formujemy koła i wygładzamy wierzch ciasteczek. Wkładamy tacę do lodówki i czekamy do zastygnięcia masy.

Sprawdź: Jak szybko schudnąć 10 kg

Dietetyczne desery – przepisy

Dietetyczny deser z kaszy jaglanej i jagód

Do przyrządzenia deseru potrzebować będziemy: 1 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 1 szklanki jagód, 1 banana, serka waniliowego, garści orzechów włoskich.

Ugotowaną kaszę blendujemy wraz z serkiem waniliowym (możemy dodać łyżkę miodu dla osłody). Banana blendujemy z jagodami. W pucharku układamy na przemian warstwę masy jaglanej i warstwę musu jagodowego. Deser posypujemy rozdrobnionymi orzechami.

Deser dietetyczny z jogurtem greckim, nasionami chia i owocami

Potrzebne nam będą: ok. 200 ml jogurtu greckiego (może być light), 2 łyżki nasion chia, 1 pomarańcza, 1 kiwi, 1 brzoskwinia, 1 łyżka miodu, kawałek gorzkiej czekolady, garstka płatków migdałowych.

Z pomarańczy wyciskamy sok i dolewamy go do jogurtu. Dodajemy też miód i nasiona chia, mieszamy. Przekładamy do salaterki, na wierzchu układamy pokrojony owoc kiwi i brzoskwinię. Posypujemy startą czekoladą i płatkami migdałowymi.

Dietetyczny deser z mleka kokosowego, ryżu i mango

Ten nietuzinkowy pudding z ryżu i mleka kokosowego, wzbogacony musem z mango, przypadnie do gustu każdej entuzjastce tropikalnych smaków. A robi się go z następujących składników: 100 g ryżu, pół puszki mleczka kokosowego, 1 łyżka ksylitolu lub cukru kokosowego, 150 ml wody, 1 owoc mango.

Ryż gotujemy do miękkości na mleku kokosowym zmieszanym z wodą. Podczas gotowania dodajemy ksylitol lub cukier kokosowy. Gotowy pudding ryżowy przekładamy do miseczki. Owoc mango obieramy, kroimy i miksujemy na gładko. Pudding polewamy musem z mango. Opcjonalnie posypujemy deser ziarnem słonecznika, orzechami lub sezamem.

Czytaj również:

5.0
07

23 komentarze

  1. Odpowiedz

    Lilly79

    Po przeczytaniu artykułu zrobiłam małą wiwisekcję kupnych ciastek owsianych i rzeczywiście – większość z nich ma składy jak zwyczajne ciastka, tylko z jedną różnicą czyli małym dodatkiem płatków owsianych. Jedzenie takich ciastek mija się z celem w trakcie odchudzania. Szkoda, że te kupne się nie nadają, bo bardzo mi pasują takie zbożowe wypieki, a mam problem z samodzielnym przygotowywaniem ciastek owsianych, bo chwilowo nie posiadam piekarnika. Znacie może jakieś kupne ciastka owsiane albo inne zbożowe, które byłyby rzeczywiście DIETETYCZNE???

  2. Odpowiedz

    Karuzela

    Lilly, poszperaj w sklepach z ekologiczną żywnością, powinnaś tam znaleźć coś dla siebie 🙂

  3. Odpowiedz

    Zoja8

    Lilly, ja też nie mam piekarnika w domu, też się odchudzam i też lubię zbożowe wypieki 🙂 Powiem Ci, że korzystam z tych marketowych ciastek owsianych i jakoś nie tyję, wręcz odwrotnie. Wiem, że w tych ciastkach jest masa cukru i niezdrowych dodatków, ale jednak uważam, że jak pozwolę sobie dziennie na dwa czy trzy takie ciastka, to raczej nie odbije się to negatywnie na mojej figurze. Szczególnie, że trenuję regularnie i staram się utrzymywać dietę. Co innego, jakby pochłaniać takie ciastka w nadmiarze, to wtedy nie ma zmiłuj, na pewno by zaszkodziły w odchudzaniu, ale na 2 można sobie pozwolić 😉

  4. Odpowiedz

    Milkao

    Ostatnio kupiłam ciasteczka owsiane Sante naturalne o zawartości pełnoziarnistego owsa aż 64%. w sumie niezły wynik jak na sklepowe ciastka a w smaku pyszne 😀

  5. Odpowiedz

    Peonia9080

    Sklepowe ciastka owsiane – kiedyś pochłaniałam je tonami, ale to jużzamierzchłe czasy. Odkąd się wzięłam na poważnie za odchudzanie, to unikam jak ognia takich pseudo-dietetycznych kupnych produktów, których w sumie w sklepach jest cała masa. Zwróćcie uwagę choćby na musli, płatki śniadaniowe, dietetyczne batoniki i tego typu rzeczy. Cukru w nich pełno, tak samo w jogurtach, kupnych owsiankach i ryżach na mleku.

  6. Odpowiedz

    Ilonkazz

    Do Lilly79 – jeśli lubisz zbożowe słodkości, a nie posiadasz piekarnika, jest na to rewelacyjny sposób, czyli ciastka bez pieczenia. Jest mnóstwo takich przepisów, jeden z nich znajdziesz chociażby na górze w artykule. Ja ci podam swój ulubiony sposób na ciastka zbożowe bez pieczenia. Bierzesz ok. szklankę masła orzechowego, 3 łyżki miodu, ponad 1 szklankę płatków owsianych, pół szklanki rodzynek i dużą garść słonecznika. Podgrzewasz masło orzechowe na maleńkim ogniu, dodajesz miód, mieszasz dokładnie. Dodajesz płatki, znowu mieszasz, wyłączasz ogień. Potem dodajesz rodzynki i słonecznik, mieszasz, czekasz aż masa ostygnie. Potem formujesz ciasteczka i wkładasz do lodówki żeby Ci ładnie stężały.

  7. Odpowiedz

    Lilly79

    Dziękuję dziewczyny za wskazówki, ze wszystkich skorzystałam 🙂 Faktycznie fajnych przepisów na ciastka bez pieczenia jest multum. Kilka już wypróbowałam. Mój wczorajszy „wypiek” to ciastka z płatków jaglanych i wiórków kokosowych. Przepis jest mega prosty i szybki, a co najważniejsze, ciastka wychodzą niesamowite 🙂 Spróbujcie, naprawdę polecam. Podaję przepis: szklankę płatków jaglanych gotujemy na małej ilości mleka do momentu powstania gęstej masy. Dodajemy wiórki, 2 łyżki miodu i dużą garść rozdrobnionych migdałów. Mieszamy, po wystygnięciu formujemy kulki, które potem spłaszczamy, by wyglądały jak ciasteczka. Wkładamy do lodówki na godzinę. Aha, jeśli masa będzie za rzadka, można dodać trochę otrąb lub podobnego zbożowego zagęszczacza 😉

  8. Odpowiedz

    Violeta1314

    Jako odmianę dla ciasteczek polecam Wam batoniki zbożowo-kakaowe, oczywiście fit 😀 Ja robie tak: biorę kilka rodzajów suszonych owoców (po garści), na przykład daktyle, śliwki, rodzynki, żurawine, szklankę płatków owsianych, 3 banany, 3 łyżki kakao, 2 łyżki miodu, 3 łyżki masła orzechowego, 4 łyżki orzechów ziemnych niesolonych. Banany blenduję z miodem i masłem orzechowym. Osobno blenduję płatki owsiane – tylko chwilę, tak, by były średnio rozdrobnione. Orzechy i owoce suszone siekam. Zblendowaną masę bananową łączę z orzechami, suszonymi owocami, kakao oraz zmielonymi płatkami. Dokładnie mieszam. Dodaję trochę wody, jeśli masa jest za gęsta i nie chce się rozmieszać. Po wymieszaniu przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ugniatam i wyrównuję, wstawiam do lodówki na 2 godziny. Gdy masa stężeje kroję ją na prostokątne batoniki. Polecam. Naprawdę pyszna i pożywna słodka przekąska.

  9. Odpowiedz

    Melisa

    Macie jakieś pomysły na inne ciastka dietetyczne ale nie owsiane? Jakieś inne płatki można wykorzystać? A może otręby by się nadały albo inne składniki? Szukam nowych inspiracji, bo ciastek owsianych robiłam już chyba wszystkie możliwe wersje… jakaś nowość od czasu do czasu nie zawadzi 😉

  10. Odpowiedz

    delta26

    Melisa, oczywiście, że znamy 😀 Już podaję recepturę na jedne takie ciastka, które zawróciły mi w głowie. Głównym komponentem w tym przepisie jest czerwona fasola z puszki (odsączona). Pozostałe składniki to: 3 łyżki kakao, 2 łyżki syropu klonowego lub miodu, 2 łyżki oleju, pół szklanki mleka, 2 łyżki mąki ryżowej, pół łyżeczki proszku do pieczenia. Przygotowanie jest banalnie proste: fasolę blendujemy z miodem, kakao, olejem, mlekiem, mąką i proszkiem do pieczenia na gładką masę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy porcje ciasta (nabieramy trochę masy łyżką i kładziemy na papierze starając się uformować krągłe ciasteczka). Pieczemy w temp. 180 st. 15 minut.

  11. Odpowiedz

    AnitaKa

    Delta dzięki za ten przepis. Ciastka wyszły mi zaskakująco dobre, przepyszne wręcz. Nigdy bym nie pomyślała, że z fasoli może wyjść takie cudo. Co do pytania Melisy o inne wersje dietetycznych ciastek, to ja pamiętam, że u koleżanki jadłam kiedyś ciastka a la Rafaello. Ona mówiła zdaje się, że zdobiła je z kaszy manny, mleka, serka śmietankowego, no i oczywiście wiórków kokosowych 🙂

  12. Odpowiedz

    Evie09

    Te ciastka z fasoli są naprawdę rewelacyjne, często je robie, podobnie jak ciasto brownie z fasoli. Też super. Jest jeszcze podobna wersja fit ciastek – z ciecierzycy. Spróbujcie koniecznie 🙂

  13. Odpowiedz

    OlaCzarna

    Rafaello też często robię, czasem z kaszy manny, a czasem z kaszy jaglanej, którą tam akurat mam w kuchni. A w środku lądują migdały albo orzechy ziemne albo laskowe 😛

  14. Odpowiedz

    Kajka756

    Nooo, własnej roboty rafaello jest super 🙂 przepadają za nim moi kochani domownicy. Ja robię z chudego sera twarogowego, mleka, miodu, wiórków kokosowych, kaszy manny i aromatu migdałowego. Czasem dla odmiany zamiast obsypywać wiórkami obsypuję kawałeczkami orzechów – takie rafalello i ferrero w jednym 😉 Ostatnio wpadł mi też w ręce inny przepis na pyszne dietetyczne ciacho. Przepis już jest przeze mnie przetestowany i jak najbardziej godny polecenia 🙂 No więc jest to makowiec fit bez cukru i mąki. Składniki to: ok. 250 g zmielonego maku, pół szklanki zmielonych orzechów, pół szklanki ksylitolu, szklanka rodzynek, 2 łyżki miodu, 5 jajek, 1,5 łyżeczki aromatu rumowego do ciast. Żółtka ucieramy z ksylitolem, następnie dodajemy rodzynki, orzechy, mak, aromat rumowy, miód. Mieszamy. Ubijamy pianę z białek, dodajemy do masy makowej, mieszamy. Masę wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia małej tortownicy. Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.

  15. Odpowiedz

    Gosia01

    Kajka756 trafiłaś z tym makowcem w samo sedno 😀 Makowiec to moje ulubione ciasto, ale po klasyczny nie sięgam od kilku miesięcy bo jestem na kuracji odchudzającej. No, ale ten Twój wychodzi poza ramy produktów niedozwolonych hehe 😉 Ruszam po składniki i do dzieła!!!

  16. Odpowiedz

    Daktyll

    Słuchajcie, całkiem przez przypadek wyszły mi ostatnio super ciastka. Mówię przez przypadek, bo nie szukałam żadnych przepisów ani nie kompleteowałam żadnych składników, tylko wymyśliłam przepis na bieżąco i wykorzystałam to co miałam w kuchni 😀 Miałam strasznego smaka na cośsłodkiego, a nie nie chciało mi się nigdzie wychodzić, no to zaczęłam szperać po szafkach. Znalazłam dużą torbę łuskanego słonecznika, parę orzechów włoskich, rodzynki i suszone morele. Już mi coś zaczęło świtać 😉 Upewniłam się, że posiadam miód i jajka i… do roboty! Około 2 szklanek (może trochę mniej) słonecznika uprażyłam na suchej patelni, potem zblendowałam (nie na pył, ale na taką średnio grubą mąkę). Zmieliłam też 7 orzechów włoskich. Rodzynki i morele posiekałam. 2 jajka roztrzepałam dokładnie. Połączyłam zmielony słonecznik z orzechami, jajkami, 3 łyżkami miodu i suszonymi owocami, wymieszałam. Wytworzyła się gęsta masa. Uformowałam ciastka i do pieca na 15 minut (temp. 180 stopni). Z tej spontanicznej akcji wyszła wręcz wyśmienita słodka przekąska. Polecam wam. Na pewno powtórzę jeszcze ten przepis.

  17. Odpowiedz

    KatrinKatrin

    Takie spontaniczne kucharzenie bez przepisu to rewelacja. Zawsze wychodzą z tego super smaczne dania 🙂 Co do ciastek owsianych, to najfajniejsze w nich jest to, że nie są tuczące, dobrze sycą i mają dużą wartość odżywczą. No i zaspokajają apetyt na słodycze. Ja ostatnio w ogóle już nie kupuję sklepowych słodyczy tylko ciągle coś piekę i robię fit desery.

  18. Odpowiedz

    Crazy Mama

    To podobnie jak ja. Sąsiadka pyta, skąd ty bierzesz czas żeby co chwila coś piec, przyrządzać? A ja odpowiadam, że to są w sumie bardzo szybkie desery, zwłaszcza jak się nabierze trochę wprawy to robota idzie wręcz ekspresowo. Najfajniejsze jest to, że moje dziecko uwielbia te moje zdrowe wypieki. Jestem z tego mega zadowolona, bo w końcu przestał pochłaniać kupne batoniki, cukierki, chipsy i inne niezbyt zdrowe smakołyki. Teraz odżywia się 100% zdrowo.

  19. Odpowiedz

    tomato

    Crazy Mama, moja córcia to samo. Podobnie mąż 😉 Przepadają za tymi moimi fit słodyczami, które w sumie początkowo zaczęłam robić z myślą o ograniczeniu swojego nałogu słodyczy, bo zaczęłam się odchudzać. A tu teraz cały dom je zajada i za nimi przepada 😀

  20. Odpowiedz

    Stokrotka

    ja coś chyba nie mam ręki do tych owsianych ciasteczek, bo za każdym razem wychodzą jakieś takie twarde i kruszące się, zupełnie inne niż te sklepowe. Może macie jakiś sposób, aby były tak samo kruchutkie i miały podobną konsystencje do tych kupnych?

  21. Odpowiedz

    NinaGd

    Stokrotko, no bo te ciasteczka owsiane domowej roboty są właśnie takie specyficzne i w tym cały ich urok 🙂 Nie będą takie, jak sklepowe, bo nie mają takiej ilości tłuszczu, jak tamte, ani tych wszystkich spulchniaczy. Oczywiście możesz pokusić się o przyrządzenie ciastek owsianych na przykład z masłem – wtedy mają szansę mieć taką konsystencję, jakiej poszukujesz, ale nie będą już wtedy tak do końca dietetyczne 😉 Ale co tam, godzinka na rowerze i kalorie spalone 🙂

  22. Odpowiedz

    Ruda222

    Do Stokrotki – mam podobnie, nie do końca smakują mi te ciasteczka, które sama piekę. Chyba jestem antytalentem cukierniczym 😉 Często więc korzystam z tych kupnych. Poszperaj po sklepach, niektóre z nich mają stosunkowo mało tłuszczów, mąki, a procent płatków owsianych jest dość wysoki. Radzę Ci zerknąć do sklepów ze zdrową żywnością, tam jest duży wybór nie tylko ciastek owsianych ale i innych zdrowych słodyczy.

  23. Odpowiedz

    lazurowa

    Stokrotko, jeśli nie liczysz na każdym kroku kalorii, podaję Ci przepis na ciastka owsiane z masłem. Konsystencja i smak powinny Ci podpasować 🙂 Bierzesz kostkę masła, szklankę cukru, 2 łyżki miodu, 2,5 szklanki płatków owsianych, szklankę mąki (może być razowa lub zwykła), 2 małe lub 1 duże jajko, pół łyżeczki proszku do pieczenia. Płatki blendujesz. Masło ucierasz z cukrem, potem dodajesz jajka, mieszasz. Dodajesz pozostałe składniki, wyrabiasz masę. Formujesz ciasteczka i układasz je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczesz około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Oczywiście do ciasteczek możesz dodać wybrane bakalie albo ziarna. Ja ostatnio preferuję ciastka owsiane ala pieguski – po prostu do masy dodaję posiekaną gorzką czekoladę. Ciastka wychodzą obłędne.

Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.