Nasiona chia na odchudzanie – właściwości, skład, przepisy – małe ziarenka o wielkiej mocy

Chia, czyli szałwia hiszpańska, plasuje się w czołówce najzdrowszych produktów żywieniowych. W tych małych ziarenkach kryje się cała pula korzystnych dla naszego organizmu substancji. Jedną z nich jest błonnik pokarmowy, dzięki któremu nasiona chia mogą aktywnie wspierać proces zrzucania nadwagi. Jednakże nie tylko błonnik odpowiada za właściwości odchudzające chia. Dowiedz się, co zawierają i jak działają ziarna chia i poznaj kilka sposobów ich wykorzystania w kuchni.

Nasiona chia – właściwości

Ziarna chia cieszą się coraz większą popularnością wśród entuzjastów zdrowego odżywiania. W istocie, niosą ze sobą niebagatelną porcję zdrowia, o czym świadczy choćby wysoka zawartość cennych kwasów omega 3 i omega 6 w bardzo korzystnych dla nas proporcjach. Nasiona chia to także doskonałe źródło białka, i to nie byle jakiego, bo wyróżniającego się doskonałym profilem aminokwasowym.

Pokaźna paleta minerałów zawarta w tych niepozornych ziarenkach to kolejna warta uwagi kwestia. W chia znajdziemy duże ilości: żelaza, wapnia, magnezu, potasu, fosforu, cynku, selenu, miedzi, manganu. Wspomnieć należy również o obecności witamin, takich jak: witamina B1, B2, B3, kwas foliowy, witamina C, witamina A, witamina E. Ponadto nasiona chia zawierają pokaźną bazę przeciwutleniaczy, które walczą z groźnymi dla naszego zdrowia wolnymi rodnikami.

Jeśli zafundujemy sobie co dzień około 3 łyżeczki nasion chia, szybko odbije się to pozytywnie na naszym zdrowiu. Uzupełnimy niedobory minerałów, witamin i białka, wzmocnimy naszą odporność, zwiększymy wydolność fizyczną i poczujemy się zrewitalizowani. Na regularnym spożywaniu chia skorzystają nasze kości, stawy, zęby, zyska nasz układ nerwowy, mózg, serce i układ krążenia. Osoby narzekające na pogorszoną kondycję włosów, skóry i paznokci również będą mile zaskoczone działaniem chia.

Nasiona chia – na odchudzanie i na zdrowie układu pokarmowego

Dzięki wysokiej zawartości błonnika, chia wywiera dobroczynny wpływ na układ trawienny, dlatego jest polecana nie tylko osobom chcącym zrzucić nadwagę, ale także tym, którym dokuczają zaparcia, wzdęcia, problemy jelitowe. Nasionka chia wykazują zdolność do wiązania wody w przewodzie pokarmowym, zwiększają objętość mas jelitowych, pobudzają ruchy perystaltyczne, regulują cykle wypróżniania. Spożywając chia ograniczymy uczucie głodu, będziemy dłużej czuć sytość i rzadziej sięgać po jedzenie, co z całą pewnością odbije się pozytywnie na naszej wadze.

Warto zauważyć, iż nie tylko błonnik pokarmowy zawarty w chia dba o nasz powrót do szczupłej figury. Na uwagę zasługują także odchudzające właściwości białka, którego w ziarnach tych jest wyjątkowo dużo. Białko hamuje apetyt, stymuluje metabolizm i prowadzi do intensywniejszego spalania kalorii przez organizm, a więc sprzyja redukcji masy ciała. To jeszcze nie wszystko – w nasionach chia znajdziemy również kwas chlorogenowy, który spowalnia wchłanianie cukrów z przewodu pokarmowego do krwi, przeciwdziała atakom głodu, a tym samym ułatwia zrzucanie kilogramów.

Zobacz także: ranking tabletek na odchudzanie

Nasiona chia – jak jeść?

Dzięki neutralnemu smakowi ziarna chia możemy dodawać do wszelakich typów potraw, począwszy od dań obiadowych, poprzez sałatki i smoothies, aż po desery. Możemy dodawać je do potraw w całości, a także mielić, uzyskując zamiennik dla zwykłej mąki. Możemy zagęszczać nimi zupy i sosy (po spotkaniu z wodą tworzą gęstą zawiesinę) oraz stosować do farszów, kotletów, pulpetów w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Nasiona chia możemy dodawać do koktajli, puddingów, owsianek, surówek, sałatek oraz do własnej roboty pieczywa i ciastek. Sprawdzą się także jako składnik dietetycznych deserów oraz jako zdrowa alternatywa dla panierki z bułki tartej. Dzięki tym ziarenkom możemy „odchudzić” naszą kuchnię, rezygnując z bomb kalorycznych w postaci ciężkich, zaciąganych mąką lub tłustą śmietaną sosów i zup czy panierowanych w tradycyjny sposób mięs.

Nasiona chia – przepisy

Nasiona chia – przepis na dietetyczne paluszki z piersi kurczaka w fit panierce:

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki mąki razowej
  • 2 łyżki sezamu
  • przyprawy: czosnek suszony, oregano, tymianek, bazylia, papryka ostra, pieprz, sól

Pierś kurczaka myjemy i kroimy w podłużne kawałki, następnie obtaczamy w przyprawach i w soli. Jajko wybijamy na talerz, dodajemy sól i pieprz i roztrzepujemy widelcem. Nasiona chia mieszamy z mąką razową i sezamem. Obtaczamy kawałki mięsa w jajku, a następnie w naszej panierce. Układamy paluszki na blasze wysmarowanej olejem i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25 minut.

Koktajl z chia (na odchudzanie i na witalność):

  • 2 kiwi
  • 1 grejpfrut
  • 1 pomarańcza
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 jabłko
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki siemienia lnianego

Kiwi, grejpfruta i pomarańczę obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Jabłko kroimy na ćwiartki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Selera kroimy na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki oraz wszystkie warzywa i owoce umieszczamy w blenderze kielichowym. Dodajemy nasiona chia i siemię lniane, blendujemy składniki na gładkie smoothie.

Poznaj także błonnik witalny!

Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.