Chlorella i spirulina – odchudzanie w asyście dwóch niesamowitych alg

Od pewnego czasu algi, znane i stosowane w medycynie Wschodu od tysięcy lat, robią zawrotną karierę na całym świecie. Nic dziwnego, zawierają niemal wszystkie składniki, jakich potrzebuje organizm, przede wszystkim cenne i łatwo przyswajalne witaminy i mikroelementy oraz wysokiej jakości białko. Obfitują między innymi w żelazo, kwasy omega 3 i omega 6, chlorofil, witaminę B i wiele pierwiastków śladowych.

Chlorella – właściwości i działanie

Chlorella to słodkowodna alga o wyjątkowych właściwościach – szacuje się, że zawiera około 70 substancji leczniczych, w tym duże ilości witamin z grupy B, chlorofil, białka, aminokwasy, mikroelementy. Znajdziemy w niej także rzadki kwas gamma-linolenowy, o ogromnym znaczeniu dla funkcjonowania organizmu. W związku z tak cenną zawartością, chlorella ma bardzo szeroki zakres oddziaływań i zastosowań.

Przede wszystkim, z uwagi na swoją unikalną budowę komórkową, skutecznie oczyszcza organizm z takich trucizn, jak ołów, rtęć, arsen, pestycydy i inne związki chemiczne. Stymuluje układ immunologiczny wspomagając naturalne zdolności obronne organizmu. Neutralizuje wolne rodniki zapobiegając procesom nowotworowym i odmładzając. Ponadto obniża ciśnienie i poziom cholesterolu, poprawia kondycję fizyczną i psychiczną, reguluje pracę układu pokarmowego, przyspiesza regenerację tkanek, podział i wzrost komórek, poprawia jakość i stan skóry, a nawet, dzięki obecności witaminy B 12, korzystnie wpływa na sprawności intelektualne.

Chlorella na odchudzanie

W powszechnej opinii algi są niesłychanie pomocne podczas odchudzania. Dzięki swoim nadzwyczajnym własnościom chlorella efektywnie oczyszcza organizm z toksyn, a taki swoisty detoks jest niezbędnym elementem całego procesu. Z kolei obecność błonnika działa hamująco na apetyt powodując uczucie sytości. Chlorella pobudza też perystaltykę jelit i korzystnie wpływa na przemianę materii. Ponadto mikro algi pozwalają utrzymać równomierny poziom cukru we krwi, co również ma wpływ na regulację poziomu łaknienia.

Trzeba jednak pamiętać, że odchudzanie, aby było skuteczne, musi potrwać. Co więcej, muszą mu towarzyszyć trwałe zmiany nawyków żywieniowych i stylu życia. Nie liczmy na to, że kilka dni zażywania chlorelli czy spiruliny zrównoważy duże ilości białego pieczywa, słodyczy i tłuszczów, czy brak aktywności fizycznej. Suplementacja alg powinna wspomagać inne nasze wysiłki mające na celu redukcję wagi.

Spirulina – właściwości i działanie

Mówi się, że nie ma żadnego innego naturalnego produktu spożywczego, który byłby tak bogaty w substancje odżywcze, jak spirulina. Charakteryzuje się wysokim stężeniem kwasu gamma-linolenowego, niespotykanie dużą zawartością wysokowartościowego białka, którego udział jest blisko trzykrotnie większy od zawartości białka w mięsie. Posiada łatwo przyswajalne żelazo i cenne aminokwasy o najwyższym stopniu koncentracji.

Jeśli chodzi o działanie spiruliny, to przede wszystkim uczestniczy ona w biosyntezie substancji, które obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko zakrzepów wewnątrznaczyniowych, działają przeciwzapalnie, wzmagają aktywność układu immunologicznego. Spirulina zawiera antyoksydanty, opóźnia starzenie, korzystnie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci. Reguluje metabolizm, jest też pomocna w leczeniu różnorodnych schorzeń i zatruć.

Spirulina na odchudzanie

Analogicznie jak w przypadku chlorelli, suplementacja spiruliny ma wpływ na zmniejszenie apetytu i korzystną przemianę materii. Wysokowartościowe białko wywołuje wrażenie sytości, a błonnik reguluje procesy trawienia. Jeśli do tego dbamy o dietę, jemy odpowiednie posiłki regularnie i regularnie ćwiczymy, spirulina i chlorella okażą się z pewnością pomocne w osiągnięciu pożądanego rezultatu.

Chlorella i spirulina – jak stosować?

Cenione jako suplementy diety mikro algi, czyli spirulina i chlorella, mogą być stosowane w zasadzie przez wszystkich. Są dostępne w różnych postaciach, zarówno sypkiej, jak również w tabletkach i kapsułkach. Chlorella i spirulina w tabletkach lub w proszku, jest szczególnie polecana alergikom, osobom cierpiącym na przewlekłe choroby zapalne czy nowotwory, sportowcom, osobom borykającym się z nadwagą, chorobami układu krążenia, cukrzykom. Mimo braku przeciwwskazań przy zażywaniu trzeba zawsze kierować się wskazówkami producenta co do zalecanej jednostkowej i dziennej dawki.

Z kolei na przykład spirulina w proszku ma także szerokie zastosowanie w kuchni. Łyżeczkę zielonego proszku można śmiało dodać do napojów warzywnych lub owocowych, smoothie, sosów, koktajli, jogurtów, serków, pesto, lodów i wielu innych potraw.

Jeśli szukasz wysokiej jakości suplementu diety ze sipruliną i chlorellą w wygodnej formie kapsułek, zwróć uwagę na preparat Spirulin Plus. Genialnie oczyszcza z toksyn, redukuje apetyt, pomaga skutecznie pozbywać się nadmiaru wody z organizmu. Dzięki tym właściwościom kilogramy znikają…