3 dietetyczne zupy, które wspomogą odchudzanie

Nie udaje ci się wytrwać na surowych dietach? Nie trać na nie czasu. Zamiast nich wprowadź dobrze zbilansowany plan żywieniowy o obniżonej kaloryczności. W regularnym zbijaniu zbędnych kilogramów pomogą ci dietetyczne zupy odchudzające, których przepisy wykonania znajdziesz w niniejszym artykule.

Dietetyczne zupy kluczem do szczupłej sylwetki

Spożywane z dużą częstotliwością zupy warzywne potrafią zdziałać cuda w procesie redukcji masy ciała. Trzeba tylko nauczyć się je przyrządzać, tak, by zachować wszystkie zasady niskokalorycznego, zdrowego jedzenia i tak, by były po prostu dobre. Nic bowiem nie może bardziej zniechęcić do danej diety niż pozbawione smaku, wyrazistości i aromatu, jałowe jedzenie.

Zupy odchudzające powinny być przyrządzane z dużym udziałem świeżej zieleniny, suszonych ziół, przypraw korzennych, tudzież innych wyrazistych (ale nie tuczących) dodatków. Druga ważna kwestia to właściwy dobór składników. Zupy dietetyczne najlepiej komponować z różnych warzyw, stosując je wymiennie i w różnych kombinacjach. Dzięki temu unikniesz monotonii kulinarnej i będziesz spożywać swoje zupy z dużym apetytem.

Chcesz schudnąć 5 kg w tydzień? Wejdź tutaj i dowiedz się więcej o diecie zupowej.

Dlaczego jedząc zupy chudniesz?

Zastanawiasz się, dlaczego zupy tak bardzo pomagają schudnąć? Jest kilka powodów. Przede wszystkim zupy przygotowywane z samych jarzyn (lub ewentualnie na najchudszych partiach mięs), bez dodatków typu śmietana, zasmażka, skwarki itp., są niskokaloryczne. Nawet, gdy zafundujesz sobie dokładkę w postaci drugiego talerza zupy, dostarczysz organizmowi bardzo niewiele kalorii, jednocześnie uzyskując efekt sytości.

Ponadto płynne wywary warzywne sprzyjają oczyszczaniu ciała z nadmiaru wody oraz toksyn. Duże znaczenie dla odchudzania ma także wysoka zawartość błonnika pokarmowego w warzywach, z których przyrządzanie są dietetyczne zupy. Dzięki temu składnikowi przemiana materii i proces spalania tłuszczu nabierają tempa. Korzystny wpływ na metabolizm mają także dodawane do zup przyprawy i zioła.

Zupy odchudzające – przepisy

1. Zupa kapuściana

Nie bez powodu zupa z kapusty (białej lub włoskiej) jest bohaterką jednej z najpopularniejszych diet odchudzających – diety kapuścianej. Zupa ta świetnie wpływa na proces gubienia kilogramów, usprawnia przemianę materii, pozwala łatwo pozbyć się nadmiaru podskórnej wody, pobudza trawienie i zapewnia poczucie sytości. Do jej przygotowania potrzebne ci będą:

– główka kapusty białej lub włoskiej

– 2 papryki

– 4 pomidory świeże lub puszka pomidorów w zalewie

– 1 por

– seler naciowy (pęczek)

– 2-3 marchewki

– 3 cebule

– pęczek natki pietruszki

– przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, curry, majeranek, tymianek, bazylia, chilli

– sos sojowy lub sól

Sparzone pomidory obierz ze skórki. Kapustę poszatkuj, wszystkie inne warzywa pokrój w kostkę, natkę pietruszki posiekaj. Do garnka wlej ok. 3 l wody, dodaj ziele angielskie i liść laurowy, warzywa i część natki. Gotuj zupę ok. 30 minut do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodaj pozostałą część natki oraz inne przyprawy. Dosól do smaku.

2. Zupa buraczana

Dietetyczna zupa buraczana jest lekką alternatywą dla tradycyjnego barszczu ukraińskiego. Oto jej składniki:

– 4-5 dużych buraków

– pęczek włoszczyzny

– pół puszki czerwonej fasoli

– natka pietruszki i koperek

– filet drobiowy (ok. 300-400 g)

– przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, zioła prowansalskie, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, czosnek, sok z cytryny.

Obierz warzywa. Buraki pokrój w kostkę, a włoszczyznę w talarki. Do garnka wlej 2-3 l wody. Umyte mięso włóż do garnka i podgotuj przez 10 minut. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy oraz warzywa. Gotuj zupę ok. pół godziny, dodaj posiekany koperek, natkę oraz inne przyprawy. Dopraw sokiem z cytryny i opcjonalnie łyżką chudego jogurtu.

3. Zupa z cukinii, pomidorów i papryki

Ta zupa na pewno trafi w gust każdej miłośniczki śródziemnomorskich klimatów. Jest pyszna, lekka, dobrze zaspokaja głód i niemal nie zawiera kalorii. Przygotuj takie produkty, jak:

– 5 pomidorów

– 2 spore cukinie

– 2 papryki

– 2 marchewki

– 2 cebule

– świeże lub suszone zioła: bazylia, oregano, tymianek, kolendra

– czosnek, papryka chilli, sól

Cebulę, paprykę i pomidory pokrój w kostkę, marchewki w talarki, a cukinię w grubsze półplasterki lub w kostkę. Na łyżce oliwy podsmaż cebulkę, paprykę, marchew i cukinię. Wrzuć podsmażone warzywa do ok. 2 l wody. Dodaj pomidory, wymieszaj, gotuj zupę ok. 30 minut na niewielkim ogniu. Dodaj przyprawy, gotuj zupę jeszcze przez chwilę.